De Amerikaanse techbeurs Nasdaq verloor in april al 9,5 procent van haar waarde. Dat is de slechtste prestatie sinds de start van de pandemie. Het einde ligt nog niet in zicht, want de Nasdaq is op weg om het grootste verlies sinds 2008 te laten optekenen.
Amerikaanse techaandelen namen de de voorbije maanden een hoge vlucht. Ook niet-beursgenoteerde techbedrijven – de zogenaamde unicorns – noteren tegen astronomische waarderingen.
Die vaak absurde waarderingen zijn een gevolg van de ononderbroken injectie van miljarden dollars in het financiële systeem. Wanneer er jarenlang dagelijks enorme hoeveelheden geld in het systeem worden gepompt, ontstaan onvermijdelijk bubbels. Een ongeschreven wet in de economie wil dat wanneer er teveel geld in de economie zit, dat geld rendementen gaat zoeken. Wat op zijn beurt speculatie aanwakkert en in zeepbellen resulteert. Een fenomeen dat door velen werd ontkend of gewoon genegeerd.
Teken aan de wand: de Non-Profitable Techindex
Beste voorbeeld daarvan is de door Goldman Sachs in het leven geroepen Non-Profitable Techindex. Een index die tijdens de pandemie kunstmatig bleef stijgen omdat investeerders niet meer wisten waar hun geld te plaatsen, maar ondertussen grote delen van zijn winst heeft moeten prijsgeven.
Lage rentevoeten
Daarbovenop hielden de centrale banken al even absurd niveaus van lage rentevoeten aan. Investeerders verantwoorden graag hun geldstromen dan door zich te baseren zich op hypothetische winsten in de zeer verre toekomst, gebaseerd op uiterst lage rentevoeten. Eens de rente stijgt, daalt de waardering.
WeWork
Een goed voorbeeld is dat van WeWork, het co-workingnetwerk van de Israëlische Amerikaan Adam Neumann.
Toen Neumann de beursgang van zijn geesteskind aankondigde waardeerde hij het op 47 miljard dollar.
Maar investeerders kwamen er al snel achter dat het bedrijf geen duidelijk pad richting winstgevendheid had. Ook raakte Neumann in opspraak omdat hij onder meer zijn familie belangrijke posities gaf en met een eigen bedrijf vastgoed kocht dat hij daarna aan WeWork doorverkocht. De beursgang werd uiteindelijk afgeblazen.
Toen WeWork 2 jaar later via een achterdeur alsnog op de Amerikaanse NYSE ging noteren kreeg het nog een waarde van 9 miljard dollar opgeplakt. Vandaag blijft daar nog 5,3 miljard dollar van over. De voorbije zes maanden speelde WeWork 55 procent van zijn beurswaarde kwijt.
[Pour la petite histoire… In mei 2021 ontving Neumann omgerekend bijna 1,7 miljard dollar van financier SoftBank om het dagelijks bestuur van WeWork te verlaten en zijn banden met het bedrijf grotendeels te verbreken. Hij werd behouden als consultant met een jaarsalaris van 46 miljoen dollar.]
De val van de pandemie-aandelen
WeWork is zeker geen uitzondering. Aandelen die bij het begin van de pandemie de hemel werden in geprezen, staan 24 maanden later terug bij af. Op onderstaande grafiek is te zien hoe Robinhood, Peleton, Zoom en Teledoc sinds begin dit jaar verliezen tussen de 80% en 90% moesten incasseren.
Voor andere aandelen van ‘de nieuwe economie’: Nvidia (-46 procent), Shopify (-68 procent), Netflix (-73 procent), Uber (-40 procent), Adobe (-43 procent) en Facebook (-48 procent) zijn de verliezen minder groot, maar bijna even dramatisch.
Ook de zwaargewichten staan onder druk
Zelfs de zwaargewichten staan onder druk: Google: (-23,5 procent), Microsoft: (-19 procent), Amazon (-25 procent) en Apple (-12 procent).
Wat kan hieruit worden geconcludeerd?
- Techaandelen hebben jarenlang de beursindexen opgedreven, maar hun val maant aan tot voorzichtigheid.
- Er wordt een onderscheid duidelijk tussen sterke tech-aandelen en zwakke (winstgevend vs. geen hoop op winstgevendheid).
- Bedrijven die enkel overleven door geld in te zamelen, moeten zichzelf vragen beginnen stellen.
Toch is niet alles verloren voor een ganse generatie beleggers die nog nooit een beurskrach heeft meegemaakt. Wie na 2008 in de Dow Jones stapte heeft zijn inzet verviervoudigd en leefde met de illusie dat de bomen wel degelijk tot in de hemel groeien. Enkel de centrale banken kunnen die droom in stand houden. Door opnieuw grote hoeveelheden geld in het systeem te injecteren. Als dat niet gebeurt is voorzichtigheid geboden. Maar als Powell, Lagarde en co straks de geldkraan weer opendraaien, beginnen we weer van vooraf aan.