Thailand dreigt met militaire operatie na dodelijk incident aan Combodjaanse grens


Key takeaways

  • Thailand dreigt met een militaire operatie na oplopende spanningen met Cambodja over een betwist grensgebied.
  • Een recent dodelijk incident en het eeuwenoude conflict rond de Preah Vihear-tempel wakkeren het grensgeschil opnieuw aan.
  • Cambodja wil naar het Internationaal Gerechtshof, maar Thailand verkiest bilaterale onderhandelingen.

Het Thaise leger zegt klaar te zijn om een “operatie op hoog niveau” te starten. Die dreiging komt er na vermeende schendingen van de Thaise soevereiniteit door Cambodja. De spanningen volgen op een heropflakkering van een oud grensconflict tussen beide landen.

Volgens een verklaring van donderdagavond heeft de Thaise militaire inlichtingendienst zorgwekkend bewijs verzameld. Cambodja zou zijn militaire paraatheid langs de grens verhogen. Het Thaise leger zegt dat het voorzichtig te werk gaat, maar klaarstaat om het land te verdedigen als dat nodig is. Vrijdag komt de top van de Thaise strijdkrachten bijeen voor overleg achter gesloten deuren. Ondertussen hebben leger, luchtmacht en marine hun gevechtsgereedheid verhoogd. Troepen aan de grens kregen de opdracht om alle uitrusting gebruiksklaar te maken.

Dodelijk incident aan grens

De recente spanningen komen voort uit een incident op 28 mei. Cambodja beweert dat Thaise soldaten een Cambodjaanse militair hebben doodgeschoten in een betwist grensgebied. Volgens het Cambodjaanse ministerie van Defensie openden Thaise troepen het vuur op een militaire post. Thailand beweert juist dat Cambodja als eerste schoot.

De betwiste regio ligt rond het Preah Vihear-tempelcomplex. Deze 900 jaar oude tempel is al jaren inzet van het conflict. Tussen 2008 en 2011 kwamen ongeveer 40 mensen om het leven bij gewelddadige botsingen in de regio. In 2013 besliste het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat Cambodja het recht heeft op een deel van het gebied rond de tempel. Thailand moest zich toen terugtrekken.

ICJ of onderhandelingen?

De Cambodjaanse premier Hun Manet wil nu vier grensgeschillen voorleggen aan het Internationaal Gerechtshof. Hij roept Thailand op om mee te werken. Thailand weigert echter en erkent sinds 1960 de bevoegdheid van het ICJ niet meer. Het verkiest bilaterale onderhandelingen boven juridische stappen.

Toch zegt de Thaise regering te streven naar vreedzame oplossingen. Ze baseert zich daarbij op verdragen, internationaal recht en controleerbare feiten. Op 14 juni vindt een nieuwe vergadering plaats van de Gemengde Grenscommissie tussen Cambodja en Thailand. Die commissie is verantwoordelijk voor het uitklaren van grensgeschillen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.