Omstreden stichter WeWork krijgt 445 miljoen dollar bij exitregeling

Hoewel hij zijn bedrijf WeWork aan de rand van afgrond bracht, mocht stichter Adam Neumann (42) recentelijk toch voor 245 miljoen dollar aan aandelen en 200 miljoen dollar cash opstrijken als onderdeel van zijn afscheidspakket. Dat is afgesproken met hoofdaandeelhouder Softbank, onthult The Wall Street Journal.

Het kantoorverhuurbedrijf WeWork werd begin 2019 gevierd als een van de hipste groeibedrijven, met een geschatte waarde van 47 miljard dollar. Maar daarna volgde een spectaculaire val. Een fel gehypete beursgang mislukte compleet na berichten over slecht management en enkele bedenkelijke vastgoeddeals door stichter-CEO Adam Neumann. Het vertrouwen bij mogelijk investeerders was geschokt, waardoor de virtuele waardering van WeWork ineenstuikte en naar 8 miljard dollar zakte.

De flamboyante Neumann, over wie heel wat ‘Sex & Drugs & Rock & Roll-verhalen’ de ronde deden, viel in ongenade en moest vertrekken, maar dat verliep allesbehalve rimpelloos. Het leidde tot juridische geschillen met hoofdaandeelhouder Softbank. Neumann had nog steeds een groot pakket stemrechten in handen en wou zijn huid duur verkopen. Nu zou er een akkoord zijn, wellicht ter voorbereiding van een nieuwe, minder ambitieuze, beursgang.

Royale vertrekvergoeding

Neumann zou daarbij voor 245 miljoen dollar aan aandelen krijgen en nog eens 200 miljoen dollar in contanten. Daarnaast zou hij volgens de deal ook goedkope financiering kunnen krijgen voor 432 miljoen dollar aan schulden die hij heeft uitstaan. Tot slot krijgt een investeringsvehikel dat hij controleert wellicht de kans om voor 578 miljoen dollar aan WeWork-aandelen te verkopen en zo te verzilveren.

Het royale exitpakket moet ertoe leiden dat Neumann de controle over WeWork helemaal afstaat, zodat de aanbieder van kantoorruimte aan een nieuw leven zonder zijn stichter kan beginnen.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20