Key takeaways
- Het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten steeg naar 247.000, het hoogste niveau in acht maanden.
- Ondanks die forse toename blijft het aantal aanvragen op een historisch laag niveau.
- Er blijft bezorgdheid bestaan over de mogelijke impact van de handelstarieven op de bredere economie en de gevolgen daarvan op het sentiment van consumenten en bedrijven.
Hoogste aantal werkloze aanvragen in acht maanden
De werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten zijn vorige week aanzienlijk gestegen en bereikten hun hoogste punt in acht maanden. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde dat de nieuwe aanvragen met 8.000 stegen tot 247.000 voor de week die eindigde op 31 mei. Dit cijfer overtrof de voorspellingen van analisten van 235.000 en markeerde het hoogste niveau sinds begin oktober.
Ondanks deze stijging blijven de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen historisch laag, wat wijst op een over het algemeen robuuste arbeidsmarkt. Sinds de COVID-19 pandemie de economie vijf jaar geleden aanzienlijk beïnvloedde, zijn de wekelijkse aanvragen grotendeels binnen een gezonde bandbreedte van 200.000 tot 250.000 gebleven, wat wijst op relatief stabiele werkgelegenheidsniveaus.
Zorgen over invoerrechten en economische gevolgen
Er blijft echter bezorgdheid bestaan over de mogelijke impact van de handelstarieven op de bredere economie. De wisselende tariefaankondigingen van de Amerikaanse president Donald Trump hebben veel bedrijven ertoe aangezet om hun omzet- en winstverwachtingen voor 2025 aan te passen, en sommige hebben ervoor gekozen om helemaal geen verwachtingen te geven. Hoewel Trump verschillende tariefdreigingen heeft gematigd of gepauzeerd, blijft de vrees bestaan dat een wereldwijde economische vertraging als gevolg van de tarieven de huidige kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt zou kunnen verstoren.
De recente beslissing van de Federal Reserve om haar rente voor de derde achtereenvolgende vergadering op 4,3 procent te houden, weerspiegelt deze onzekerheden. Fed-voorzitter Jerome Powell erkende de verhoogde risico’s van zowel hogere werkloosheid als inflatie, een uitdagende combinatie die het mandaat van de centrale bank om een evenwicht te vinden tussen prijsstabiliteit en werkgelegenheid bemoeilijkt. Powell schreef deze complexiteit toe aan het temperende effect van de tarieven op het sentiment van consumenten en bedrijven.
Recente gegevens schetsen gemengd beeld
Recente gegevens geven een gemengd beeld van de gezondheid van de arbeidsmarkt. Hoewel het aantal vacatures in april onverwacht steeg, wijzen andere indicatoren op een afkoelende trend. Het aantal opzeggingen, een maatstaf voor het vertrouwen van werknemers, is gedaald, terwijl het aantal ontslagen licht is gestegen. De verhouding tussen het aantal vacatures en het aantal werklozen is ook gedaald, wat duidt op een minder levendig aanwervingsklimaat in vergelijking met de piekperiode tussen 2021 en 2023.
Wijd economisch landschap biedt uitdagingen
Het bredere economische landschap biedt ook uitdagingen. De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar 0,2 procent gekrompen. Die krimp wordt toegeschreven aan een toename van de import, omdat bedrijven buitenlandse goederen probeerden te bemachtigen in afwachting van mogelijke invoerheffingen.
De inspanningen van president Trump om met verhoogde importheffingen de Amerikaanse productiesector nieuw leven in te blazen, hebben te kampen gehad met kritiek en juridische uitdagingen. Zijn pogingen om het federale personeelsbestand in te krimpen stuitten ook op weerstand in de rechtbanken en het Congres.
Verschillende bedrijven, waaronder Procter & Gamble, Workday, Dow, CNN, Starbucks, Southwest Airlines, Microsoft en Meta, hebben dit jaar ontslagen aangekondigd, wat een bredere trend van herstructureringen en kostenbesparende maatregelen weerspiegelt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!