Is de afrekening op de financiële markten begonnen?

Wanneer er jarenlang dagelijks miljarden dollars in het financieel systeem worden gepompt, ontstaan onvermijdelijk bubbels. Een fenomeen dat door velen werd ontkend of gewoon genegeerd. Wordt 2022 het jaar van de afrekening? Of beter gesteld: het jaar van de terugkeer naar “het gezond verstand”.

De aandelenbeurzen

Begin 2022 wordt gekenmerkt door een reeks correcties en crashes. Amerikaanse beurzen verloren de voorbije weken ruim 10 procent aan hun waarde. De beurzen bevinden zich dus in correctieterritorium. In beursmiddens wordt met een correctie een daling van 10% verstaan ten opzichte van de eerder bereikte records.  Ook de Europese beurzen raken stilaan in correctiegebied.

De cryptomarkten

Dan zijn er de cryptomarkten. Die kleuren bloedrood. De waarde van de bitcoin is 50 procent gedaald sinds zijn recordnotering in november, maar andere crypto’s verloren 70 tot 80 procent van hun waarde.

Non-Profitable Techbedrijven

Andere slachtoffers zijn bedrijven die geld verliezen en die door Goldman Sachs in een Non-profitable Techindex werden gegoten. Een index die tijdens de pandemie kunstmatig bleef stijgen omdat investeerders niet meer wisten waar hun geld te plaatsen, maar ondertussen 50 procent van zijn waarde kwijt is.

De toenemende inflatie heeft voor volatiliteit gezorgd. Omdat de inflatie de centrale banken dwingt hun ononderbroken geldinjecties te reduceren en beleggers niet langer over onbeperkt gratis geld beschikken om in de meest waanzinnige projecten te investeren.

De SPACs

Dat wordt ook zichtbaar bij de SPACs. Deze ‘blanco-chequebedrijven’ staken hun jacht op opportuniteiten nog voor deze begonnen is. De Financial Times bericht dat 7 SPACs, wat staat voor ”Special Purpose Acquisition Companies” sinds begin januari hun plannen voor een beursintroductie bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) hebben geannuleerd. Ze waren van plan meer dan 2,5 miljard op te halen.

De beleggersappetijt om in een nog leeg fonds te stappen, had wellicht te maken met het TINA-effect, ‘there is no alternative’. Door het lagerentebeleid van de centrale banken waren aandelen zowat de enige belegging met enig zicht op rendement. Als zo’n beursschelp z’n huiswerk goed maakt en een interessant bedrijf overneemt, rinkelt de kassa snel. Maar dat wordt nu moeilijker, want steeds meer SPAC-investeerders vragen hun geld terug wanneer de overname wordt aangekondigd. Ook de waarderingen van SPACs die een overname hebben gedaan, dalen sterk.

Komen de markten weer tot hun zinnen?

De markten lijken dus weer tot rede te komen. De kans dat de waarde van een crypto-grapmunt op enkele dagen met honderden miljoen dollar stijgt, neemt af. Net als het enthousiasme om geld in verlieslatende bedrijven te pompen.

Toch is niet alles verloren voor een ganse generatie beleggers die nog nooit een beurskrach heeft meegemaakt. Wie na 2008 in de Dow Jones stapte heeft zijn inzet vervijfvoudigd en leefde met de illusie dat de bomen wel degelijk tot in de hemel groeien. Enkel de centrale banken kunnen die droom in stand houden. Door opnieuw grote hoeveelheden geld in het systeem te injecteren. Als dat niet gebeurt is voorzichtigheid geboden.

(kg)

Meer