De opvallende uitdaging van Fabio Barone, de autocoureur die Google Maps wil verslaan met een Ferrari: “Ik kan geschiedenis schrijven”

Fabio Barone is een Ferrari-liefhebber met drie wereldrecords in snelheid op zijn naam, het ene al spectaculairder dan het andere. Komend weekend gaat hij niet de strijd aan met menselijke chauffeurs, maar met de beroemdste online cartografische dienst: Google Maps.

Aanstaande zaterdag om 17.00 uur vertrekken Fabio Barone en zijn co-piloot Alessandro Tedino vanuit het centrum van Rome (Italië). Zij zullen plaatsnemen in een Ferrari F8 Tributo (maximumsnelheid: 340 km/u), op weg naar de Noordkaap (Noorwegen), het noordelijkste punt van Europa. Om daar te arriveren, zal het duo door Oostenrijk, Duitsland en Zweden trekken. In totaal zullen zij 4.400 km afleggen.

“Het idee kwam van een verhaal dat in 1953 in een Fiat-tijdschrift werd gepubliceerd, waarin vier jonge mannen in een Balilla vanuit Rome vertrokken en de Noordkaap bereikten, om na een reis van 45 dagen naar de hoofdstad terug te keren. Voor die tijd was deze reis een echte prestatie,” zegt Fabio Barone in La Repubblica.

De snelheidslimiet respecteren

Het doel is de reis in minder dan 49 uur af te leggen, de tijd die door Google Maps wordt geschat. Dit alles zonder ooit de snelheidslimieten te overschrijden. De twee coureurs zullen uiteraard kunnen profiteren van de afwezigheid van snelheidsbeperkingen op de Duitse snelwegen om het gaspedaal in te trappen, maar ze zijn niet van plan daar misbruik van te maken. Niet speciaal uit veiligheidsoverwegingen, maar omdat ze voorzichtig willen zijn met hun wagen.

“Het gaat er niet om te snel te gaan, maar om de ideale snelheid te vinden volgens de mechanica van de auto. Als je te snel gaat, is je brandstof sneller op,” legt Fabio Barone uit, geciteerd door de Times.

Om dit project uit te voeren, werkt een team van 40 mensen al twee jaar met Barone samen. Zij hebben gepland om onderweg elf pauzes te houden. Zo kunnen zij naar het toilet gaan, de auto voltanken en eventuele problemen verhelpen. Tijdens hun eerste stop, in Modena, zullen Fabio Barone en zijn metgezel worden bevoorraad door monteurs die voor Michael Schumacher in het Ferrari F1-team hebben gewerkt. Symbolisch.

De hele etappe zal live worden uitgezonden op de platforms van Passione Rossa, de Ferrari-fanclub waarvan Fabio Barone voorzitter is. Het zal ook worden uitgezonden op grote schermen in een Romeins winkelcentrum. Ambtenaren van de Italiaanse federatie van tijdmeters zullen aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat de prestatie wordt gehomologeerd.

Al drie records op zijn naam

Fabio Barone, 49 jaar, is gepassioneerd door snelheid en autorijden en heeft altijd het liefst op de weg gereden. “Circuit-racen verveelt me”, legt hij uit.

Fabio Barone in actie op een van ’s werelds gevaarlijkste wegen in China. (Isopix)

De Romeinse coureur heeft al drie wereldrecords op zijn naam staan:

  • Snelheidsrecord op de Transfăgărășan, de Roemeense nationale weg die door het noorden van Transsylvanië slingert en de uitlopers van kasteel Dracula bereikt. (2015)
  • Recordsnelheid op de Tianmen Mountain Road in China, een van de gevaarlijkste wegen ter wereld, met 99 bochten en een hoogteverschil van 200 tot 1.300 meter. (2016)
  • Snelheidsrecord in de spectaculaire ravijnen in de Dades Gorges, Marokko. (2018)

Afgelopen juni slaagde hij er ook in om de haarspeldbochten van de Monte San Biagio in Italië in slechts anderhalve minuut te verbinden met het standbeeld van Christus de Verlosser.

Deze keer heeft Fabio Barone dus Google Maps als opponent. Hij en zijn bijrijder hebben hard getraind en meer dan 1.500 km gereden.

“Als ik win, zal ik geschiedenis schrijven als de eerste man die Google verslaat,” zegt hij. De uitslag wordt zondag in het noorden van Noorwegen verwacht.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20