Worden Ferrari’s supercomputers? Nieuwe CEO is expert in chips en sensoren

De Italiaanse sportwagenbouwer Ferrari stelt Benedetto Vigna aan als zijn nieuwe CEO vanaf september. De Italiaan komt over van chipmaker STMicroelectronics, wat het toenemende belang van technologie in de autowereld onderstreept.

Vigna volgt Louis Camilleri op, die eind vorig jaar onverwacht opstapte. Camilleri had de topjob nog niet zo lang. Hij volgde de legendarische Sergio Marchionne op na diens overlijden in de zomer van 2018. Voor de 52-jarige Vigna gaat het om een grote carrièreswitch, want de Italiaan was de voorbije 26 jaar trouw aan de slag bij technologiegroep ST, dat chips en andere elektronica levert aan verscheidene industrieën.

Toch denkt Ferrari-voorzitter Jon Elkann, een telg van de Agnelli-dynastie, dat Vigna de juiste man is om Ferrari te leiden. ‘Zijn diepgaande kennis van de technologieën die een groot deel van de veranderingen in onze sector aandrijven, en zijn bewezen vaardigheden op het vlak van innovatie, businessgroei en leiderschap, zullen Ferrari en zijn unieke verhaal van passie en prestaties verder versterken in het spannende tijdperk dat voor ons ligt’, zegt Elkann in een persbericht.

Benedetto Vigna – foto STMicroelectronics

Met zijn kennis van computerchips zal Vigna de Italiaanse autobouwer naar het koppeloton brengen op het vlak van ’technologieën van de nieuwe generatie’, zegt het bedrijf, zonder details te geven. Het gaat wellicht om elektrificatie en het ‘internet der dingen’ (IoT).

De nieuwe Ferrari-baas, een fysicus van opleiding, leidde bij ST de afdeling die miniatuursensoren gemaakt, de zogeheten MEMS (Micro-electromechanical Systems). Dat heeft toepassingen in onder meer telematica, navigatie, infotainment en beveiliging.

Ferrari maakte onlangs nog bekend tegen 2025 een eerste elektrische model op de markt te willen brengen. Volgens sommige waarnemers is dat rijkelijk laat. De Duitse sportwagenbouwer Porsche heeft met de elektrische Taycan vandaag al een succesvol e-model op de markt.

(lb)

Meer
Auto

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.