ECB roept banken op om bij uitbetaling aandeelhouders rekening te houden met een recessie

Volgens Andrea Enriav, die voorzitter is van de raad van toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB), moeten de banken rekening houden met het risico op een recessie als ze bepalen hoeveel geld ze willen uitkeren aan de aandeelhouders.

Er is de afgelopen weken heel wat geschreven over het recessiegevaar. Experts, economen en beleggers vrezen dat er door de renteverhogingen een economische achteruitgang aan de horizon lonkt. De centrale banken trekken de belangrijkste rentetarieven op in de hoop de inflatie te kunnen temperen. Tot nu toe hebben die beleidswijzigingen nog niet geleid tot het gewenste resultaat, want de inflatie blijft op een recordkoers zitten.

Vrees voor een recessie

Ook de Europese Centrale Bank (ECB), die deze maand voor de eerste keer in elf jaar de rente gaat verhogen, maakt zich zorgen over een recessie. Daarom heeft Enriav de banken opgeroepen om rekening te houden met zo’n scenario wanneer ze hun aandeelhouders uitbetalen.

“Wij verzoeken individuele banken hun kapitaaltrajecten te herzien en daarin voldoende conservatieve en geactualiseerde ongunstige macro-economische scenario’s, met name een recessie, op te nemen”, klinkt het.

Wegvallen Russisch gas

Enriav riep eind vorige maand de banken al op rekening te houden met het wegvallen van Russisch gas. “We willen zien welke impact een recessie of Russische gasboycot heeft op de kapitaalbuffers van banken”, zei hij toen voor het Europees parlement. “De ECB neemt die vooruitzichten mee bij het wel of niet goedkeuren van dividendplannen van grote banken in de eurozone.”

Dergelijke oproepen doen ons terugdenken aan de coronapandemie. Toen heeft de ECB aan de banken gevraagd om geen dividend uit te keren vanwege de economische impact van de gezondheidscrisis. Er werd hen toen ook opgedragen om extra kapitaalbuffers aan te leggen. Sinds oktober vorig jaar mogen de financiële instellingen opnieuw een dividend uitgekeerd. Dat heeft ertoe geleid dat de beleggers met bankaandelen in sommige gevallen een monsterdividend kregen. KBC heeft in mei bijvoorbeeld een dividend van 7,6 euro (bruto) per aandeel uitbetaald.

(lb)

Meer