Goed nieuws voor de Fed: Amerikaanse inflatie daalt lichtjes

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in april met gemiddeld 3,4 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee ligt de inflatie 10 basispunten lager dan in maart.

In het nieuws: De Amerikaanse inflatie bedroeg 3,4 procent in april, tegenover 3,5 procent in maart. Het inflatiecijfer ligt in lijn met de verwachtingen.

  • Ook de kerninflatie (op jaarbasis) verloor de voorbije maand terrein. Die daalde van 3,8 procent in maart naar 3,6 procent in april. Die afzwakking was ook voorzien.

Er is meer nodig om Fed te overtuigen de rente te verlagen

Details: Het lagere inflatiecijfer is een welgekomen geschenk voor de Federal Reserve, nadat de inflatie de voorbije maanden aan kracht won.

  • Maar er zal meer nodig zijn om de Amerikaanse centrale bank te overtuigen om de beleidsrente – die vandaag 5,25 à 5,5 procent bedraagt – te verlagen. De Fed streeft immers naar een inflatie van (gemiddeld) 2 procent. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft al meermaals benadrukt dat een renteknip pas een optie is als de inflatie op een duurzame wijze zakt naar de doelstelling van de centrale bank.
    • Powell zei eerder deze week tijdens een bezoek aan Amsterdam dat “de centrale bank geduld moet hebben en het restrictieve beleid haar werk moet laten doen.”

“Renteverlaging in 2024 is geen garantie”

Opgemerkt: Volgens sommige bestuursleden is een renteverlaging dit jaar niet de gepaste beleidskeuze.

  • Michelle Bowman, gouverneur van de Fed, waarschuwde eind vorige week in een gesprek met het persagentschap Bloomberg dat de inflatie ondanks het verstrakkende geldbeleid hoog blijft. “De rente zal nog een tijdje op het huidige niveau moeten blijven”, klonk het.
  • Ook Lorie Logan, voorzitter van de Federal Reserve Bank of Dallas, roept op om nog even te wachten met een renteknip. “Er moeten nog enkele onzekerheden verdwijnen. We moeten zeer flexibel blijven in ons beleid en blijven kijken naar de gegevens die binnenkomen en hoe de financiële omstandigheden zich ontwikkelen”, zei ze afgelopen vrijdag tijdens de jaarlijkse conferentie van de Louisiana Bankers Association.

Maar: De markten blijven weliswaar overtuigd van een eerste renteverlaging dit najaar.

  • Volgens de CME FedWatch Tool wordt de kans op een renteknip in september ingeschat op iets minder dan 75 procent. Het meest waarschijnlijke scenario volgens de markten is een verlaging met 25 basispunten.
Meer