De 7 gewoontes van uiterst efficiënte middelmatige mensen

Voor elke Mark Zuckerberg zijn er duizend Jack Zuckermans. Wie deze laatste is? Geen idee, maar dat is net wat ondernemer James Altucher bedoelt. Altucher omschrijft zichzelf als een erg middelmatig iemand met een carrière die gevuld is met evenveel successen als tegenslagen. Altucher is dus middelmatig, net zoals de meerderheid van de bevolking.

Voor een middelmatig iemand is Altucher echter uiterst effectief: hij is auteur van zeven boeken, heeft verschillende bedrijven uit de grond gestampt en verkocht, hij schrijft voor de Financial Times en The Huffington Post en heeft een populaire blog over geluk en succes.

Voor middelmatige mensen die het toch willen maken heeft Altucher zeven adviezen:

1. Begrijp waarom je uitstelt

Er is een reden voor je uitstelgedrag. Misschien werk je te veel en heb je dringend een pauze nodig of misschien ben je bezig met iets dat je beter delegeert. Mensen zoals Steve Jobs waren controlefreaks die nooit een pauze nodig hadden. Dat geldt niet voor de meesten onder ons. Luister dus naar je lichaam en weet waarom je iets uitstelt.  


2. Zweer multitasking af

99% van de bevolking behoort niet tot de top 1% die uitstekend kan multitasken. Doe slechts één zaak tegelijk en wend daarvoor al je concentratie aan. Altucher gaat nog een stap verder. Hij stelt dat middelmatige ondernemers moeten leren ‘zero-tasken’: soms is het beter om stil te zijn en nergens aan te denken, want uit stilte, niet uit paniek, vloeit creativiteit.  


3. Leer uit je fouten

Altucher heeft ontzettend veel fouten gemaakt als ondernemer. Elke tegenslag biedt echter twee lessen voor de toekomst: hoe die fout niet opnieuw te maken en hoe psychologisch om te gaan met tegenslagen. Elke middelmatige ondernemer zal keer op keer falen. Maak daarom je levensmotto van de slogan “blijf falen tot je per ongeluk niet meer faalt” .


4. Steel ideeën

Altucher heeft in zijn hele carrière nog nooit een origineel idee gehad. Dat is echter niet nodig. De beste nieuwe ideeën zijn immers combinaties van bestaande ideeën. Dat geldt zelfs voor Facebook (internet + stalken), Twitter (internet + oude SMS-principes) en eBay (e-commerce + veilingen).  


5. Netwerk met mate

Een ondernemer die geen relaties opbouwt met anderen is gedoemd om te falen, maar het is ook mogelijk om te veel tijd in je netwerk te investeren. Ondernemen is op zich al moeilijk genoeg – fulltime netwerken na je uren is niet aan iedereen besteed en levert niet noodzakelijk hoge returns op.  


6. Doe alles voor een ‘ja’

Altucher beschrijft zichzelf als een gemiddelde verkoper en een slechte onderhandelaar. Hij heeft talloze malen geld verloren aan deals, maar een ‘ja’ van een belangrijke klant kan je hele onderneming van de ondergang redden, zelfs al is die bepaalde deal niet zo winstgevend als je had gehoopt. 


7. Leer mensen kennen

Volgens Malcolm Gladwell kan je correcte oordelen vormen over mensen in enkele seconden. Middelmatige mensen zoals Altucher hebben echter veel meer tijd nodig. Zijn advies is: luister naar mensen, sympathiseer met hen en leer hen kennen vooraleer hen te vertrouwen of af te schrijven.  

Middelmatig zijn betekent niet dat je de wereld niet kan veranderen. Streef naar grootsheid, maar wees altijd eerlijk met jezelf en overschat je eigen vaardigheden niet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20