De coronacrisis heeft de beurs volledig op zijn kop gezet. Sommige bedrijven zijn alles kwijt, andere doen het dan weer bijzonder goed. Goud en Bitcoin hebben een recordhoogte bereikt. Verschillende grote beursgangen, zoals Airbnb, werden uitgesteld. In zo’n situatie is het niet altijd duidelijk in welke sectoren u het best investeert.
Het is moeilijk te zeggen wat morgen zal brengen. Zal de pandemie verdwijnen met het vaccin? Zal de economische wereld veranderen door de crisis of keren we met z’n allen terug naar onze oude gewoontes? Deze factoren beïnvloeden de keuzes van beleggers
Beursdeskundigen hebben al een idee welke trends volgend jaar een belangrijke rol zullen spelen. De door Forbes geïnterviewde experts en makelaars gaven een lijst van sectoren waarvan zij verwachten dat ze een mooi rendement zullen realiseren de komende 12 maanden. Omdat ze geen kristallen bol hebben, kunnen ze niet met zekerheid voorspellen wat er daadwerkelijk zal gebeuren. Maar volgens hen zullen er twee soorten winnaars zijn:
- Ondernemingen die profiteren van crises en wijzigingen in het consumentengedrag
- Ondernemingen die in vrije val waren in 2020, maar door de consumenten opnieuw zullen worden opgepikt zodra de economische groei aanzwengelt
Een bevraging van Business Insider leert overigens dat de brokers ervan overtuigd zijn dat het in 2021 interessant zal zijn om in China te investeren. Het land heeft dit jaar bewezen dat het een crisis te boven kan komen.
Sectoren die in 2021 nog steeds van de crisis zullen profiteren
Bedrijven die afhankelijk zijn van telewerken
Telewerken zal naar verwachting niet plotseling verdwijnen in 2021. Veel werknemers en werkgevers hebben de voordelen van thuiswerken ontdekt. Een grote meerderheid van hen wil gebruik maken van een systeem dat hen in staat stelt om na de crisis een of meer dagen thuis te werken. Dat is goed nieuws voor bedrijven die apparatuur aanbieden om thuis te werken (zoals kantoorbenodigdheden) en bedrijven die comfortabele kleding verkopen. Zo is de firma Crocs, die de beroemde plastic schoenen aanbiedt, sinds maart aan een stevige opmars bezig.
De gezondheidszorg
Onze gezondheid is dit jaar een belangrijk aandachtspunt geweest. Bedrijven die technologische hulpmiddelen voor de gezondheidssector aanbieden, staan nu in de voorste gelederen. De sector wordt beschouwd als de meest innovatieve ter wereld. Bedrijven die telegeneeskundesoftware aanbieden, hebben meer dan ooit hun nut bewezen op het hoogtepunt van de pandemie. Investeren in bedrijven die nieuwe technologieën voor de gezondheidszorg aanbieden, zou wel eens gepaard kunnen gaan met een mooi rendement.
Nieuwe technologieën
De wereld na de coronacrisis zal meer gedigitaliseerd zijn dan ooit tevoren. Nieuwe technologieën hebben het mogelijk gemaakt om op afstand te werken, om in contact te blijven met familie en vrienden of om online te winkelen. Het lijkt meer dan waarschijnlijk dat deze nieuwe gewoontes na een ’terugkeer naar het normale leven’ zullen blijven. Bedrijven als Shopify, Alibaba of Microsoft moeten daarom doorgaan met het aantrekken van consumenten om zo hun aandelen een boost te geven.
Leveringsbedrijven
Met de boom van e-commerce als gevolg van de crisis hebben de leveringsdiensten het drukker dan ooit. Verwacht wordt dat de vraag naar dergelijke diensten ook de komende maanden zal toenemen, zelfs niet met de heropening van de winkels. De leveringsbedrijven verbeteren voortdurend hun diensten en dat trekt investeerders aan.
Daarnaast zijn bepaalde bedrijven uitgekozen om de coronavaccins te leveren. Onder andere DHL en FedEx zullen Pfizer-dosissen leveren aan de Verenigde Staten en Duitsland. Deze bedrijven zullen gedurende enkele maanden of zelfs jaren worden opgeroepen om de vaccins te vervoeren, wat hun financiële gezondheid zou moeten waarborgen.
Bedrijven die crisis in 2021 te boven zullen komen
Niet alle sectoren konden profiteren van de coronacrisis. Veel van hebben een groot deel van hun winsten in rook zien opgaan als gevolg van de genomen coronamaatregelen. Veel consumenten missen deze bedrijven echter en zullen naar hen terugkeren zodra ze de kans hebben om dit te doen. De grote vraag is of dit in 2021 of 2022 zal gebeuren. De effectiviteit van het vaccin zal een doorslaggevende factor zijn.
De restaurantketens
In veel landen hebben restaurants en cafés hun deuren moeten sluiten. En in de regio’s waar ze open blijven, vermijdt een deel van de bevolking ze uit angst voor besmetting. Als de situatie eenmaal veiliger is en het virus minder snel circuleert, zullen veel mensen ongetwijfeld hun weg naar de horecazaken terugvinden. Dat zal resulteren in een stijging van de horecaketens die beursgenoteerd zijn. Forbes haalt het voorbeeld aan van Starbucks of Restaurant Brands International, dat onder andere Burger King en Tim Hortons bezit.
De attractieparken
Andere plaatsen die hun deuren moesten sluiten: pretparken en dierentuinen. In Europa denken we aan Disneyland Parijs, Walibi of Pairi Daiza. Veel mensen die geen de afgelopen maanden geen bezoekje konden brengen aan zo’n park, zullen ongetwijfeld genieten van een veilige heropening om uit hun huis te komen en plezier te hebben. Er is dus een sterk groeipotentieel in 2021.
De luchtvaart
Het jaar 2020 is geen goed reisjaar geweest. Veel landen hebben hun grenzen gesloten voor toeristen. Op dit moment is het nog steeds erg moeilijk om het Schengengebied te verlaten. Bovendien zijn sommige landen zeer streng wat betreft de voorwaarden om het land te mogen betreden: negatieve covidetest, quarantaine bij aankomst, enz. Dit ontmoedigt veel mensen om te reizen. Vliegtuigen, waar reizigers urenlang opgesloten blijven, worden ook beschouwd als plaatsen met een hoog besmettingsrisico, hoewel de luchtvaartmaatschappijen alles in het werk stellen om hen gerust te stellen.
Wanneer de gezondheidssituatie in de wereld echter veiliger wordt – mede dankzij het vaccin – zullen de luchtvaartmaatschappijen naar verwachting overstelpt worden door burgers die tijdens de crisis hun reisplannen in het water zagen vallen. Het zal nog even duren voordat de financiën van de sector weer enigszins normaal zijn, maar het staat als een paal boven water dat een terugkeer van reizigers zal leiden tot een stijging van de aandelenkoersen.
De energiesector
Ook de energiesector zal van het herstel profiteren. En hoewel de verwachting is dat de olie met de heropleving van de luchtvaartmaatschappijen zal toenemen, zijn het vooral de hernieuwbare energiebronnen die de wind in de zeilen zullen hebben. De pandemie heeft de overgang naar schonere energie versneld. Het kan de moeite waard zijn om te investeren in bedrijven die zich richten op deze energietransities. Voorbeelden hiervan zijn fabrikanten van elektrische accu’s of transportbedrijven op waterstof.