Amerikaanse beurzen getuige van opmerkelijk debuut Airbnb

De Amerikaanse aandelenbeurzen kenden donderdag weinig beweging. In de kwestie van een mogelijke fiscale stimulus is er weinig evolutie merkbaar. Er is immers terzake nog altijd geen akkoord. Ook de cijfers over de werkloosheid lagen hoger dan verwacht. Anderzijds was er het opmerkelijke beursdebuut van Airbnb op de technologiebeurs Nasdaq.

De Dow Jones sloot de beursdag met een daling van 0,2 procent tot 29.999.26 punten, terwijl de S&P 500 met 0,1 procent achteruit ging tot 3.668,10 punten. De Nasdaq Composite daarentegen steeg met 0,5 procent tot 12.405,81 punten, onder meer dankzij Netflix en Apple, die elk meer dan 1 procent wonnen.

Airbnb

De S&P 500 leed vooral onder de magere resultaten van de industriële sector, die een terugval met 0,9 procent registreerde. Verizon en IBM verloren daarbij elk meer dan 1 procent. 

Verwachtingen over een sterk economisch herstel en het enthousiasme over coronavaccins hadden op de Amerikaanse beurzen recent voor records gezorgd. Analisten waarschuwen echter dat 90 procent van de aandelen op de New York Stock Exchange hogere cijfers laten optekenen dan de gemiddelde score over de voorbije tweehonderd dagen. Dit houdt volgens hen steeds een kans op een correctie in.

Airbnb maakte op de Nasdaq anderzijds een droomdebuut. Het aandeel meldde zich tegen 68 dollar, maar die koers liep al snel op tot 146 dollar. Airbnb haalde met zijn beursintroductie een bedrag van 3,5 miljard dollar op. De beurswaarde van het bedrijf liep daarmee in een fractie van tijd van 47 miljard dollar naar meer dan 100 miljard dollar op.

Daarmee deed het bedrijf het nog beter dan maaltijdbezorger DoorDash, die de dag voordien bij zijn debuut nagenoeg een verdubbeling in waarde had laten optekenen.

Facebook

De beleggers keken ook naar het coronavaccin van Pfizer en BionTech dat in het Verenigd Koninkrijk momenteel wordt verdeeld en ook snel in de Verenigde Staten wordt verwacht. Het aandeel van Pfizer verloor echter 0,3 procent, terwijl BionTech 5,5 procent won. Sectorgenoot Moderna, die met een studie voor een eigen vaccin bij Amerikaanse tieners is gestart, ging 0,6 procent achteruit.

Facebook, dat in de Verenigde Staten beticht wordt misbruik van zijn machtspositie te hebben gemaakt, verloor 0,3 procent. Alphabet en Amazon verloren eveneens respectievelijk 0,6 procent en 0,1 procent. De twee bedrijven moeten in Frankrijk wegens inbreuken tegen de regelgeving een een boete betalen.

Adobe moest eveneens 1,4 procent inleveren. Starbucks, dat een sterk herstel in het vooruitzicht stelde, won daarentegen 5,0 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20