20.000 dollar: bitcoin springt (eindelijk) over symbolische grens

Het was al even aan het broeien, maar nu is het zover. 1 bitcoin is 20.000 dollar waard. Dat is geleden van december 2017.

Voor wie bitcoin in de gaten houdt, is het nieuwe record natuurlijk geen verrassing. Zowel in mei als tijdens de zomer kreeg de cryptomunt een stevige duw in de rug. Op enkele weken tijd kwamen er nog ettelijke duizenden dollars bij. Tot vandaag, het moment waar alle believers en non-believers reikhalzend naar uitkeken. Om kwart voor drie wipte bitcoin gracieus over de 20.000 dollar, om 15u was ie 20.139 dollar per stuk waard.

Waarom komt bitcoin net nu tot de 20.000 dollar?

Drie grote evenementen hebben bitcoin vooruitgestuwd. Allereerst was er de bitcoin halving op 11 mei van dit jaar. Op dat moment wordt de beloning voor het minen, creëren en verifiëren van respectievelijk bitcoin en bitcointransacties, gehalveerd. Aangezien ook die betaling in bitcoin gebeurt, wordt de munt steeds schaarser. De halving gaat ongeveer elke vier jaar door. De prijs nam een stevige duik onder de 9.000 dollar, maar daarna ging het in stijgende lijn.

Daarnaast blijkt oktober een cruciale maand. PayPal kondigde aan dat gebruikers met bitcoin zullen kunnen betalen, en de prijs sprong. De onzekerheid over een vreedzame machtsoverdracht in de Verenigde Staten, bij een eventuele overwinning van Biden, speelde ook al in de kaarten van de cryptomarkt. Zodra het zeker was dat Biden in het Witte Huis zou gaan plaatsnemen, maakte bitcoin opnieuw een sprong. Tussen de achtste oktober en de achtste november deed bitcoin er zowat 5.000 dollar bij. De kaap van de 15.000 dollar werd daarmee gerond.

De coronacrisis had ook op de bitcoinprijs een beperkte maar duidelijke impact. Na een korte dip in maart bleek de munt zo goed als immuun voor het virus. Maar in november kwam er licht aan het einde van de tunnel. Pfizer kondigde een werkend vaccin aan en bitcoin versnelde zijn rally. Op 14 dagen kwam er opnieuw 3.000 dollar bij, tot de munt 18.000 dollar waard was.

De hype voorbij: wat na de 20.000 dollar?

De crypto bood, zoals we hier omschreven, stevige weerstand bij die 18.000 dollar, net zoals in 2017. Het is namelijk het moment waarbij grote en kleine investeerders eieren voor hun geld kozen. Toch stoomde bitcoin door naar 19.000 dollar op het einde van november. Daarna plafonneerde de munt en nestelde zich comfortabel rond die 19.000.

Nu begint het echte werk. De vorige keer dat bitcoin 20.000 dollar waard was, gaf het vooral voer aan de non-believers. Goed vijf dagen later was de munt al 7.000 dollar in waarde gezakt en klapte de cryptobubbel met veel lawaai in elkaar. Maar er is ook, en daar geloven zelfs enkele institutionele investeerders in, dat andere scenario. Ergens zien cryptoliefhebbers een nieuwe horizon. Die van de 100.000 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20