Cycloon Tauktae: Indiase marine zoekt naar vermisten na schipbreuk

Meer dan 90 mensen zijn vermist op zee nadat een schip voor de kust van de Indiase stad Mumbai is gezonken tijdens een tropische storm die gisteravond aan land kwam.

De Indiase marine laat weten dat het 177 van de 400 opvarenden van twee gestrande schepen heeft gered en dat ze verder blijft zoeken naar overlevenden. In heel India heeft cycloon Tauktae, de grootste storm die de regio in decennia heeft getroffen, aan minstens 20 mensen het leven gekost. 

Ergste voorbij

Tauktae kwam maandagavond aan land in de Indiase deelstaat Gujarat, met rukwinden tot 210 kilometer per uur. Maar volgens de directeur van de National Disaster Response Force (NDRF) zou het ergste nu voorbij zijn. 

Ook het India Meteorological Department (IMD) liet dinsdagochtend weten dat de cycloon verder was afgezwakt en de komende uren zou blijven afzwakken. De autoriteiten vragen de mensen wel om voorzichtig te blijven, omdat sommige gebieden in Gujarat nog steeds te maken hebben met harde wind.

De marine moest onder meer een oorlogsschip uitsturen naar een booreiland en een ander schip om er in totaal 297 mensen te evacueren. Voorts zouden er drie handelsschepen met ongeveer 700 opvarenden gestrand zijn op zee in de nasleep van de cycloon Tauktae, aldus de BBC.

‘Dubbele klap’

Zo’n 150.000 inwoners van Maharashtra en Gujarat werden gisteren uit voorzorg geëvacueerd. Beide kustgebieden behoren bovendien tot de Indiase deelstaten die het zwaarst door het coronavirus getroffen zijn. In Gujarat werden de vaccinaties twee dagen opgeschort en de autoriteiten hadden er de handen vol met de evacuatie van honderdduizenden mensen naar tijdelijke noodopvangplaatsen. 

Udaya Regmi, hoofd van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen (delegatie Zuid-Azië), liet optekenen dat de cycloon een ‘verschrikkelijke dubbele klap’ was voor gezinnen die al zijn getroffen door coronabesmettingen en sterfgevallen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20