Aantal coronadoden in India is opgelopen tot meer dan 200.000

In India is afgelopen woensdag de kaap van 200.000 coronadoden gerond. Het land kampt nog altijd met een gebrek aan zuurstof, medisch materiaal en zorgpersoneel.

Het ministerie van Volksgezondheid in India heeft woensdag 3.293 coronadoden geteld. Daarmee komt het totaal sinds de start van de gezondheidscrisis uit op 201.187. Volgens experts is dat een onderschatting. Ze gaan ervan uit dat het virus al meer dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. India telt immers 1,3 miljard inwoners.

Het Aziatische land blijft het moeilijk hebben om de pandemie onder controle te krijgen. De afgelopen week zijn er dagelijks minstens 300.000 nieuwe besmettingen bijgekomen. Het aantal besmettingen in het land bedraagt inmiddels bijna 18 miljoen.

Tekort aan zuurstof

Ziekenhuizen in en rond de hoofdstad meldden dat zuurstof schaars blijft, ondanks toezeggingen om de leveringen op te voeren. ‘We brengen de dag door met het verlagen van het zuurstofniveau van onze ventilatoren en andere apparaten’, schreef Devlina Chakravarty, een dokter van een ziekenhuis in Gurugram, een stad in de Indiase deelstaat Haryana, in de krant Times of India. ‘We plegen honderden telefoontjes en sturen elke dag berichten om aan onze dagelijkse hoeveelheid zuurstof te komen.’

‘The Mayom Hospital, een ander ziekenhuis in Gurugram, aanvaardt geen nieuwe patiënten meer tenzij ze zelf een zuurstofflessen bij zich hebben’, zei Manish Prakash, medisch directeur van het ziekenhuis, in een reactie aan de Indiase televisiezender NDTV.

Internationale hulp

Ondertussen krijgt India internationale hulp om het coronavirus te bestrijden. Zo stuurt het Verenigd Koninkrijk 600 zuurstofmachines naar India. De eerste levering vanuit Londen is dinsdag toegekomen in New Delhi. Ook de Europese Unie en de Verenigde Staten schieten het land ter hulp. India kan zelfs rekenen op de steun van z’n aartsrivaal Pakistan. Het land heeft aangeboden om medisch materiaal te sturen naar zijn buurland.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft laten weten dat zijn land 10 miljoen dollar heeft vrijgemaakt om India te helpen. ‘We staan ook klaar om extra medische materiaal te doneren’, liet hij via Twitter weten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20