Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 30 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Stormen worden sterker en destructiever

Logo Business AM
Klimaat

23/05/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Het aantal verwoestende orkanen is op veertig jaar tijd et 15 procent gestegen. - Dipa Chakraborty/Zuma Press

Tropische cyclonen hebben de voorbije decennia wereldwijd aan kracht gewonnen. Steeds meer stormen hebben een destructief karakter. Dat zegt een studie van wetenschappers aan de University of Wisconsin en de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van satellietgegevens van de voorbije vier decennia. De resultaten bevestigen volgens de onderzoekers dat de opwarming van de oceanen het destructieve karakter van cyclonen zou aandrijven.

Schade

De wetenschappers stelden vast dat jaarlijks 86 cyclonen worden geregistreerd. Dat aantal is over een periode van bijna 40 jaar nagenoeg onveranderd gebleven. ‘Er kon een duidelijke toename van de meest destructieve cyclonen – met windsnelheden boven 185 kilometer per uur – worden vastgesteld,’ zeggen de onderzoekers.

‘De waarschijnlijkheid dat deze cyclonen – orkanen of tyfoons – windsnelheden van meer dan 185 kilometer per uur kan halen, is over de voorbije vier decennia volgens de studie met 15 procent toegenomen. Dat heeft belangrijke gevolgen. De zwaarste stormen veroorzaken immers ook de grootste economische en materiële schade en eisen ook meer mensenlevens.’

‘De studie toont bovendien dat de toename van deze cyclonen minstens gedeeltelijk aan menselijke activiteiten moeten worden gekoppeld,’ zegt onderzoeksleider Jim Kossin. ‘De resultaten maken duidelijk dat de opwarming van de aarde de temperaturen van het zeeoppervlak heeft doen stijgen in gebieden waar tropische cyclonen ontstaan.’

Complex

De onderzoekers waarschuwen echter dat de orkaanactiviteit door een complex geheel van factoren wordt beïnvloed. Vulkaanuitbarstingen, weerfenomenen zoals El Nino of El Nina, Afrikaans woestijnzand, aerosols en broeikasgassen kunnen de waarschijnlijkheid op orkaanvorming verhogen of verminderen.

De wetenschappers stelden echter niet alleen een verhoging in gemiddelde intensiteit vast. Er kon ook een geografische verschuiving worden opgetekend. In sommige regio’s werden minder stormen geteld, maar elders moest een hogere activiteit worden opgetekend. Vooral de noordelijke gebieden van de Atlantische Oceaan werden met zwaardere stormen geconfronteerd.

Volgens de voorspelling van de wetenschappers zal de activiteit van tropische cyclonen tegen het einde van deze eeuw afnemen. Er zouden jaarlijks nog 69 cyclonen worden vastgesteld. ‘In de meeste regio’s zal die daling kunnen worden vastgesteld,’ menen de onderzoekers. ‘Het gebied rond Hawaï zou daarop echter een van de uitzonderingen zijn.’

‘Maar ondanks de verwachte daling in kwantiteit, moet worden gevreesd dat een groot aantal van deze cyclonen krachtiger zal zijn en dus veel meer schade zal aanrichten. Dat is het gevolg van de stijgende temperatuur van het oceaanoppervlak, die de potentie van de tropische stormen zal voeden.’

Source: CNN


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO