Bangladesh en India zetten zich schrap voor superstorm: ‘We moeten 2,2 miljoen mensen evacueren’

Miljoenen mensen in Bangladesh en Oost-India bereiden zich voor op de komst van cycloon Amphan, de sterkste storm die ooit in de regio gemeten is. De Baai van Bengalen is sowieso al een van de meest kwetsbare regio’s ter wereld, en de pandemie maakt de situatie er niet makkelijker op.

Amphan zou woensdagavond aan land komen ten noorden van de Baai van Bengalen. Indische meteorologen verwachten windsnelheden tot 185 km/u, en vloedgolven tot 6 meter hoog.

De vorige keer dat zo’n superstorm de regio aandeed was in 2007, toen de doortocht van cycloon Sidr minstens 3.500 dodelijke slachtoffers maakte. De meesten vielen ten prooi aan het wassende water.

Voorbereiding

De vernietigende kracht van cyclonen de voorbije decennia passeerden noopten de landen in de regio tot maatregelen. De voorbije jaren werden duizenden schuilplaatsen gebouwd voor de lokale bevolking. Overheden ontwikkelden snelle evacuatieprotocollen voor de meer dan 60 miljoen mensen die in de Baai van Bengalen op een zakdoek leven.

‘In Bangladesh gaan we 2,2 miljoen mensen evacueren, en gaan we de dodentol op nul proberen houden’, zegt de Bengaalse staatssecretaris voor natuurrampen aan persagentschap Agence France Presse.

Het land is telt veel lage kuststreken, die enorm kwetsbaar zijn in het geval van een stijgende zeespiegel.

Schuilen met sociale afstand

De coronapandemie bemoeilijkt de evacuatie drastisch. De Bengaalse overheid heeft het aantal beschikbare cycloonschuilplaatsen verdubbeld, zodat er enige vorm van social distancing kan behouden worden. Ook zal er worden gewerkt met mondmaskers. Er zullen ook quarantainekamers voorzien voor besmette ontheemden. Dat zegt staatssecretaris Rahman aan AFP.

De Bengaalse kustwacht wordt ingeschakeld om de duizenden mensen te evacueren die op geïsoleerde eilanden wonen. Vissersboten kregen de opdracht om terug te keren naar de kust, havens moesten sluiten.

Meer