Crisissen doen financiële reserves Saoedi-Arabië wegsmelten

De centrale bank van Saoedi-Arabië had tijdens de maand maart 464 miljard dollar buitenlandse reserves in bezit. Dat betekende een daling met 27 miljard dollar tegenover de maand voordien. Dat blijkt uit een bericht van het persbureau Reuters, gebaseerd op cijfers van de Saudi Arabian Monetary Authority. Gewag wordt gemaakt van de grootste daling in minstens twintig jaar.

De buitenlandse reserves van de Saoedische centrale bank zijn daarmee tot het laagste niveau in negen jaar teruggevallen. Het fenomeen toont volgens Reuters in welke mate de oliecrisis en de coronapandemie Saoedi-Arabië hebben getroffen.

Historisch dieptepunt

Door de lage olieprijzen zijn de inkomsten van Saoedi-Arabië zwaar ingekrompen. Het land is tijdens het eerste kwartaal met een budgettekort van 9 miljard dollar geconfronteerd. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar was nog een overschot van ongeveer 7,4 miljard dollar gemeld.

‘De olieprijzen zijn tot een historisch dieptepunt gezakt,’ aldus het persbureau Reuters. ‘Tegelijkertijd moet de Saoedische overheid maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Al die problemen dreigen kroonprins Mohammed bin Salman te verplichten om de implementatie van zijn geplande economische hervormingen te vertragen.’

Saoedi-Arabië boekte tijdens de eerste drie maanden van dit jaar uit de verkoop van olie 34 miljard dollar inkomsten. Dat betekende een daling met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De totale inkomsten van het land kenden een achteruitgang met 22 procent.

De Saoedische regering had dit jaar gerekend op een deficit van ongeveer 50 miljard dollar. Dat tekort zou overeenkomen met ongeveer 6,4 procent van het totale Saoedische bruto binnenlandse product. Vorig jaar was er een tekort van ongeveer 35 miljard dollar opgetekend.

Evenwicht

Toen de oorspronkelijke cijfers over het lopende jaar werden gepubliceerd, was er echter nog geen sprake van een oliecrisis of een coronapandemie. Mohammad al-Jadaan, Saoedisch minister van financiën, geeft nu te kennen dat het deficit dit jaar tot 9 procent van het bruto binnenlands product zou kunnen oplopen. Volgens een aantal partijen zou dat tekort met olieprijzen van amper 30 dollar per vat echter tot 22 procent kunnen toenemen.

De Opec en een reeks andere grote olieproducenten, waaronder Rusland, hebben zich akkoord verklaard om de dagproductie de volgende maanden met bijna 10 miljoen vaten terug te schroeven. Dat komt overeen met ongeveer 10 procent van de volledige wereldproductie. Die inspanningen zouden de markt opnieuw in evenwicht moeten brengen.

‘Er worden belangrijke productiebeperkingen gepland,’ erkent Reuters. ‘Tegelijkertijd moet echter vastgesteld worden dat aan de vraagzijde nog een grotere terugval is opgetekend. De voorraden ongebruikte petroleum blijven zich opstapelen. De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben vele economieën immers nagenoeg tot stilstand gebracht.’

Meer