Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 19 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europese banken creëren miljardenbuffers voor leningen getroffen door coronacrisis

Logo Business AM
Economie

28/04/2020 | Willem De Maeseneer | 2 min leestijd

Mensen wachten in de rij, met de nodige sociale afstand, voor een HSBC-filiaal in Londen. De grootste Europese bank zet miljarden opzij voor leningen die waarschijnlijk niet zullen terugbetaald worden.

Europese banken hebben in het eerste kwartaal vanwege de coronacrisis miljarden opzijgezet voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden.

Bedrijven in sectoren die vanwege de lockdowns stil liggen en oliebedrijven, die zijn getroffen door de ingeklapte olieprijs, worstelen om aan hun kredietverplichtingen te voldoen. De grote hoeveelheid maatregelen trekt een wissel op de winstgevendheid, waarschuwen de banken.

De grootste Europese bank, HSBC, zette vorig kwartaal 3 miljard dollar opzij voor verwachte verliezen uit faillissementen. Dat is zo’n vijf keer meer dan een jaar geleden. Zo’n 600 miljoen dollar betrof een lening aan een Singaporese oliehandelaar, die onlangs bescherming tegen zijn crediteuren heeft aangevraagd. HSBC, die veel zaken doet in Azië, waarschuwde dat verliezen vanwege COVID-19 en de zeer lage olieprijs dit jaar tot 11 miljard dollar kunnen oplopen. Dat zal de winstgevendheid aanzienlijk raken, voorspelde de bank die zijn winst voor belastingen in de periode zag halveren tot 3,2 miljard dollar.

Santander, de grootste bank van Spanje, zette in de periode 1,6 miljard euro opzij voor verwachte verliezen uit niet-presterende leningen gerelateerd aan COVID-19. Dat is de grootste voorziening gerelateerd aan de crisis tot nu toe in continentaal Europa. Daardoor kelderde de nettowinst met ruim 80 procent tot 331 miljoen euro. De verliezen op slechte leningen bleven vorig kwartaal nog uit, meldde de bank.

Het Zwitserse UBS zag zijn voorzieningen voor verwachte verliezen meer dan vertienvoudigen. Toch bleef de omvang met 268 miljoen dollar relatief klein vergeleken met zijn Europese branchegenoten. UBS, die vorig kwartaal met een hogere winst afsloot, stelt dat klanten die bij de bank lenen vaak relatief rijk zijn. Daardoor zullen ze minder snel omvallen. UBS maakt zich vanwege de coronacrisis meer zorgen over zijn kernactiviteiten, het beheren van geld voor vermogende klanten. Daar waarschuwt de bank voor dalende commissies.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  39.948.934
 • Aantal
  doden
  1.113.102
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  222.253
 • Aantal
  doden
  10.413
KU Leuven test studenten zelf op coronavirus Icon
16:41

KU Leuven test studenten zelf op coronavirus

Leuvense studenten kunnen zich vanaf maandag laten testen op een coronabesmetting in een afnamecentrum dat het KU Leuven in samenwerking met de hogescholen speciaal...


Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks