Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europese banken creëren miljardenbuffers voor leningen getroffen door coronacrisis

Logo Business AM
Economie

28/04/2020 | Willem De Maeseneer | 2 min leestijd

Mensen wachten in de rij, met de nodige sociale afstand, voor een HSBC-filiaal in Londen. De grootste Europese bank zet miljarden opzij voor leningen die waarschijnlijk niet zullen terugbetaald worden.

Europese banken hebben in het eerste kwartaal vanwege de coronacrisis miljarden opzijgezet voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden.

Bedrijven in sectoren die vanwege de lockdowns stil liggen en oliebedrijven, die zijn getroffen door de ingeklapte olieprijs, worstelen om aan hun kredietverplichtingen te voldoen. De grote hoeveelheid maatregelen trekt een wissel op de winstgevendheid, waarschuwen de banken.

De grootste Europese bank, HSBC, zette vorig kwartaal 3 miljard dollar opzij voor verwachte verliezen uit faillissementen. Dat is zo’n vijf keer meer dan een jaar geleden. Zo’n 600 miljoen dollar betrof een lening aan een Singaporese oliehandelaar, die onlangs bescherming tegen zijn crediteuren heeft aangevraagd. HSBC, die veel zaken doet in Azië, waarschuwde dat verliezen vanwege COVID-19 en de zeer lage olieprijs dit jaar tot 11 miljard dollar kunnen oplopen. Dat zal de winstgevendheid aanzienlijk raken, voorspelde de bank die zijn winst voor belastingen in de periode zag halveren tot 3,2 miljard dollar.

Santander, de grootste bank van Spanje, zette in de periode 1,6 miljard euro opzij voor verwachte verliezen uit niet-presterende leningen gerelateerd aan COVID-19. Dat is de grootste voorziening gerelateerd aan de crisis tot nu toe in continentaal Europa. Daardoor kelderde de nettowinst met ruim 80 procent tot 331 miljoen euro. De verliezen op slechte leningen bleven vorig kwartaal nog uit, meldde de bank.

Het Zwitserse UBS zag zijn voorzieningen voor verwachte verliezen meer dan vertienvoudigen. Toch bleef de omvang met 268 miljoen dollar relatief klein vergeleken met zijn Europese branchegenoten. UBS, die vorig kwartaal met een hogere winst afsloot, stelt dat klanten die bij de bank lenen vaak relatief rijk zijn. Daardoor zullen ze minder snel omvallen. UBS maakt zich vanwege de coronacrisis meer zorgen over zijn kernactiviteiten, het beheren van geld voor vermogende klanten. Daar waarschuwt de bank voor dalende commissies.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks