Topoverleg uitgesteld: valt olie-alliantie tussen Rusland en Saoedi-Arabië nog te reanimeren?

Maandag stond een vergadering tussen Saoedi-Arabië en Rusland gepland. Het doel: een parachute voorzien voor een globale oliemarkt in vrije val. Het uitstel kan wijzen op een fundamentele onwil om OPEC+ nieuw leven in te blazen.

De voorbije weken hakte de wereldwijde pandemie zwaar in op de vraag naar olie. De aloude alliantie tussen Rusland en de organisatie van olieproducerende landen (OPEC) leek niet bestand tegen de virusuitbraak, wat de markt verder verstoorde en de prijs richting de 20 dollar per vat duwde. 

Afgelopen donderdag tweette Donald Trump dat een deal tussen Rusland en Saoedi-Arabië, de oliestaat die de touwtjes in handen heeft bij OPEC, nabij was. Dat deed de olieprijs opveren met de grootste stijging in één dag ooit. Maar een tweet is natuurlijk geen structurele oplossing. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1245720677660925952

Afgelopen weekend werd het geplande topoverleg van vandaag uitgesteld, wat de prijs op maandag opnieuw vier procent naar beneden duwde. 

De ontmoeting zal ten vroegste donderdag plaatsvinden. Het is goed denkbaar dat de Russen en de Saoedische oliesjeiks niet happig zijn om een bondgenootschap te reanimeren dat voor beide petroleumpompers nooit de verhoopte voordelen opgeleverd heeft. 

Doordat de OPEC+ – zo werd verwezen naar de prijsafspraken tussen Rusland en Saoedi-Arabië – jarenlang de olieprijs kunstmatig hoog hield, kon de Amerikaanse productie van schalie-olie een vlucht nemen. 

Dat er nog storing op de lijn zit tussen de twee oliegrootmachten werd vorige week nog maar eens duidelijk. Vrijdag gaf de Russische president Vladimir Poetin Saoedi-Arabië gedeeltelijk de schuld van de prijsdaling. De Saoedi’s reageerden met boze verklaringen van hun ministers van Buitenlandse Zaken en Energie die Rusland de schuld gaven.

Dat de VS zich nu wil moeien maakt de hele zaak waarschijnlijk vooral ingewikkelder. OPEC+ was vooral een bastion tegen de Amerikaanse oliebelangen. Bovendien lopen de belangen van Amerikaanse oliemaatschappijen sterk uit elkaar. De VS zijn momenteel de grootste olieproducent ter wereld. Trump wil graag een deal zien tussen de Russen en de Saoedi’s, zodat de prijs stabiliseert. 

Dat er snel één komt is onzeker, dat de inhoud van zo’n duivelspact hem zal bevallen zeer twijfelachtig. 

Meer