OPEC+-landen steken koppen bij mekaar om crash in olieprijzen te vermijden

De OPEC+-landen moeten alweer drastische actie ondernemen om een crash in de olieprijzen te voorkomen. Deze keer hebben ze verschillende factoren die tot de lage prijs leiden echter niet in de hand.

Het wordt een moeilijke vergadering in Wenen voor de OPEC+-landen. Het oliekartel onder leiding van Saoedi-Arabië en Rusland komt op donderdag en vrijdag samen om het beleid voor 2020 uit te stippelen. Het lijkt een crisisbijeenkomst te worden.

OPEC+, de naam verwijst naar een uitbreiding van de OPEC-groep, is een losse verzameling van 24 olieproducerende landen. Het kartel vecht al jaren tegen lage olieprijzen. Sinds 2017 temperen ze hun productie om de prijs stabiel te houden. Oorzaak toen was de stijgende olie-output van de Verenigde Staten, die plots de grootste olieproducent ter wereld werden.

Dalende vraag

De laatste maanden vertoont de olieprijs weer een dalende trend. De oorzaak is een combinatie van een zwakke wereldeconomie en druk van klimaatactivisten. OPEC+ heeft vorige maand toegegeven dat de vraag naar ruwe olie de komende jaren waarschijnlijk sterk zal dalen.

Saoedi-Arabië wil tijdens de bijeenkomst in Wenen de andere OPEC+-landen overtuigen om de olieproductie te beperken. Voornaamste agendapunt zal zijn om de totale productie te verminderen met 400.000 vaten per dag, om zo de olieprijs op te krikken. Als er niets gedaan wordt voorspellen analisten dat er een overaanbod zal zijn op de markt voor ruwe olie in de eerste helft van volgend jaar.

Kwetsbare olie-economie

Vooral Saoedi-Arabië vreest een crash in de olieprijzen. De volledige economie draait er op oliegeld. Riyad heeft er alle belang bij om de prijs op peil te houden. Het heeft plannen voor een beursgang met het staatsoliebedrijf Aramco. Bovendien heeft SA een constante nood aan inkomsten voor megalomane overheidsprojecten.

De invloed van het oliekartel op de globale markten is echter niet meer wat het geweest is. De Amerikaanse markt is veel minder afhankelijk dan vroeger van de OPEC+-landen. Maar ook en vooral, niet-OPEC+-landen, de concurrentie dus, hebben al aangekondigd dat ze in 2020 meer vaten zullen oppompen dan ooit. Van 1,8 miljoen vaten per dag in 2019 naar 2,3 miljoen vaten in 2020. Het gaat dan om de VS, Brazilië, Noorwegen en Guyana.

Ieder voor zich

Hierdoor kan het zijn dat ondanks eventuele acties van OPEC+ de prijs blijft dalen. Het kan zijn dat Saoedi-Arabië daarom de kleinere OPEC-landen moeilijk kan overtuigen om minder op te pompen. Een huidig OPEC+-akkoord, dat de productie tempert met 1,2 miljoen vaten per dag, lees minder dan de maximumcapaciteit, verloopt in maart. Saoedi-Arabië zou dus graag 1,6 miljoen vaten minder oppompen.

De machtige oliestaat heeft al gedreigd dat als zijn partners niet meewerken het hen zal meepakken in zijn val. Als de OPEC+-landen niet unaniem akkoord gaan om 400.000 vaten per dag minder op te pompen, gaat Saoedi-Arabië zijn eigen productie massaal opkrikken om zo de prijs voor iedereen te doen instorten.

Het belooft dus een gezellige boel te worden daar in Wenen.

Meer