Prijzenoorlog binnen oliekartel Opec stuurt olieprijs in vrije val

De beslissing van Saoedi-Arabië om een prijzenoorlog te ontketenen, blijft niet zonder gevolgen voor de wereldwijde olieprijzen. Brentolie daalde van 45 dollar per vat naar 31 dollar. Het gaat om een van de grootste prijsdalingen in de geschiedenis. 

De daling volgt op de Saoedische beslissing tijdens het weekeinde om de productie op te voeren en kopers grote kortingen aan te bieden. Saoedi-Arabië wil duidelijk zijn voordeel uitspelen als de – op Koeweit na – goedkoopste producent van olie wereldwijd.

Amerikaanse producenten krijgen het moeilijk

Vooral Amerikaanse schalieolieporducenten gaan moeilijke tijden tegemoet, maar de Saoedi’s willen duidelijk ook Rusland pijn doen. De Russen weigerden vrijdag bij een samenkomst van de OPEC+ om toegevingen te doen. Ze willen de productie niet verder aan banden leggen om zo de prijs op te krikken. De Saoedi’s waren voorstander van een verdere productieverlaging, maar veranderen het geweer van schouder, nu ook Rusland aanstalten maakt om de markten met olie te overspoelen. Volgens de Russen helpen hoge olieprijzen vooral de VS om hun marktaandeel uit te breiden

Op naar 20 dollar per vat?

In een nota aan klanten schrijft de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs dat de oorlog om de olieprijs wel degelijk is gestart. Die oorlog dreigt nog bloediger te worden dan in november 2014, toen de prijs van een vat olie halveerde. Goldman verlaat zijn prognose voor de olieprijs tot 30 dollar per vat. De bank schrijft dat een prijs in de buurt van 20 dollar mogelijk wordt. Toch zijn er ook signalen dat zo’n prijzenoorlog in niemands belang is. Sommige analisten denken dat Rusland en de Saoedi’s snel tot een overeenkomst zullen komen.

Dow Jones Futures: -1.000 punten

De daling heeft ook gevolgen voor de Dow Jones Futures index. De Dow Futures is een instrument waarmee beleggers zich nabeurs tegen de toekomstige waarde van verschillende componenten van de marktindex Dow Jones Industrial Average kunnen indekken of speculeren. Na donderdag en vrijdag al te zijn gedaald, voorspelt de Dow Futures ook voor maandag een daling van net geen 1.000 punten..

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20