Saudi Arabië biedt ‘innovatieve expats’ staatsburgerschap aan

Saudi-Arabië is van plan het staatsburgerschap te verlenen aan buitenlanders die een belangrijke bijdrage tot de nationale economie kunnen leveren. Dat staat in een decreet van Salman bin Abdoel, de vorst van het Saudische koninkrijk. Onder meer specialisten in technologie, landbouw, nucleaire en hernieuwbare energieën en olie en gas komen voor het programma in aanmerking.

Dat geldt eveneens voor experts in kunstmatige intelligentie en medische en forensische wetenschappen. De beslissing maakt deel uit van een breder streven van Saudi-Arabië om zijn economie verder te diversifiëren en zijn afhankelijkheid van de petrochemie te verminderen.

Innovatoren

Het Saudi Project – een overheidscommissie die de toekomst van het land moet uittekenen – benadrukte dat het initiatief erop gericht is wetenschappers, intellectuelen en innovatoren uit de hele wereld aan te trekken.

Dat programma moet het Arabische koninkrijk volgens de commissie in staat stellen uit te groeien tot een economisch knooppunt met een divers karakter. Het aanbod staat ook open voor expats die actief zijn in sport en cultuur. Dat moet het land naar eigen zeggen in staat stellen zijn competenties verder te versterken.

Het programma wil volgens waarnemers ook competenties aantrekken die kunnen inspelen op de geografische karakteristieken van Saudi-Arabië. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de uitbouw van knowhow in ontziltingstechnologie.

De maatregel belooft een radicale ommekeer in het Saudische expatbeleid. Momenteel is een naturalisatie exclusief voorbehouden aan expats die al minstens vijf jaar permanent in het land verblijven.

Toeristen

De koerswijziging is een onderdeel van het plan Saudi Vision 2030, dat drie jaar geleden door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman werd gelanceerd. Dat plan moet ervoor zorgen dat het land minder afhankelijk wordt van de winning van olie en gas.

In dat kader maakte het land vorige maand al een eerste reeks bijzondere verblijfsvergunningen bekend voor investeerders, artsen, ingenieurs of financiers die in het koninkrijk willen wonen. De betrokken expats kregen daardoor toegang tot een aantal privileges, die voordien voor buitenlanders afgesloten bleven.

In september had Saudi-Arabië ook al de voorwaarden voor een toeristenvisum versoepeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20