Oliegigant Aramco wil 25 miljard dollar ophalen met beursgang

Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco trekt aan 32 riyal (8 euro) per aandeel naar de beurs. Dat is aan de bovenkant van de prijsvork.

Eerder had het bedrijf aangekondigd dat de prijs tussen 30 en 32 riyal per aandeel zou liggen.

Aramco geeft 3 miljard aandelen uit, 1,5 procent van het totaal, en haalt daarmee 25 miljard dollar (22 miljard euro) op. Dat maakt het de grootste beursgang ooit. Hij waardeert het bedrijf op 1.700 miljard dollar.

Uitstel

De beursgang kende een hobbelig parcours. Oorspronkelijk stond hij gepland voor 2018, maar hij werd uiteindelijk uitgesteld omdat bookmakers meer tijd nodig om de complexiteit van het bedrijf te begrijpen.

En niet veel later werd de fabriek aangevallen door drones, wat in één klap de olieproductie van Aramco halveerde. Dat deed het bedrijf allemaal geen goed.

Weinig interesse

In november werd de beursgang opnieuw aangekondigd. Aramco wilde toen 5 procent van zijn aandelen naar de beurs brengen, maar omdat er veel te weinig interesse was van buitenlandse investeerders, vooral door het moeilijke imago van Saoedi-Arabië qua mensenrechten, werd beslist om maar 1,5 procent uit te geven. De investeerders zijn ook vooral binnenlandse partijen en het naburige emiraat Abu Dhabi.

Nog donderdag zat de OPEC+, het kartel van olie-exporterende landen, samen om te beslissen over een eventuele verlaging van de olieproductie, wat de prijs opdrijft. Dat zou de interesse voor Aramco-aandelen kunnen opdrijven.

Het bedrijf gaat publiek op 12 december.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20