Crisiscentrum: ‘Kleine versnelling in aantal besmettingen’

Tijdens een persconferentie gaf het Nationaal Crisiscentrum vrijdagochtend toelichting bij de epidemiologische situatie in ons land.

In de week van 1 tot 7 september raakten gemiddeld 547 Belgen per dag besmet met het nieuwe coronavirus. Dat is een stijging van 22 procent in vergelijking met de week ervoor. ‘We zien een kleine versnelling in de toename’, zei viroloog en interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht.

Het hoogste aantal nieuwe gevallen is nog altijd afkomstig uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar een toename van 20 procent op weekbasis gemeld wordt. ‘Maar dat is ook de regio met het hoogste aantal uitgevoerde testen. Antwerpen volgt als tweede regio met het hoogste aantal nieuwe besmettingen’, vervolgde Van Gucht.

Het aantal overlijdens ligt gemiddeld op drie (2,6 om precies te zijn) per dag. ‘De sterftecijfers blijven gelukkig wel nog in dalende lijn gaan’, zei de viroloog. In totaal staat de teller nu al op 9.917 overlijdens.

Spanje rood?

Het Nationaal Crisiscentrum boog zich ten slotte over de kleurencodes in Europa. ‘We krijgen veel vragen over de redenen waarom bepaalde landen rood kleuren, in het bijzonder over Spanje. Dat land is een populaire vakantiebestemming, veel landgenoten gaan er overwinteren’, begon Van Gucht. ‘De harde beslissing is niet lichtzinnig genomen.’

In Spanje vertonen alle relevante indicatoren een zorgwekkende trend. ‘Zo kent Spanje het hoogste aantal nieuwe besmettingen in Europa. Bekeken per 100.000 inwoners ligt het aantal bijna vijf keer zo hoog als in ons land’, klonk het. Begin deze week kreeg het land de spijtige eer om als eerste lidstaat van de Europese Unie de kaap van 500.000 gevallen te overstijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20