Coronavirus: aantal overlijdens deze week nog niet gedaald

Corona België
Isopix

Elke dag overlijden gemiddeld 53 Belgen aan de gevolgen van Covid-19. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Sciensano. Dat aantal is een daling in vergelijking met de cijfers van vorige vrijdag, maar sinds maandag is dat niet meer veranderd.

Het ziet ernaar uit dat de positieve trend in de coronacijfers in ons land erop zit. De hele week was namelijk sprake van een stijgend aantal besmettingen. Dat was geen reden tot paniek, want er werd gewoon veel meer getest én het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens bleven wel nog dalen.

Maar daar lijkt nu verandering in te komen. De voorbije week is het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames steeds trager gaan dalen. En nu is er ook bij de overlijdens nog heel weinig verandering te merken. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Sinds maandag niet meer veranderd

Elke dag overlijden nu gemiddeld 53 Belgen aan de gevolgen van Covid-19. Da’s een daling van 18 procent in vergelijking met de cijfers van vorige week vrijdag. Toen stierven elke dag 64 mensen aan de ziekte. Maar sinds maandag is dat aantal nog niet veranderd.

Het sterftecijfer blijft al vijf dagen lang op ongeveer 53 hangen. Enkel woensdag was er een klein verschil. Toen sprak Sciensano over gemiddeld 51 coronadoden per dag. In totaal staat de trieste teller nu al op 20.294 overlijdens in ons land.

Gemiddeld 122 ziekenhuisopnames

In de week van 7 tot en met 13 januari zijn elke dag gemiddeld 122 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Da’s een daling met 7 procent in vergelijking met de cijfers van vorige week. Toen ging het om gemiddeld 131 opnames per dag.

Gisteren zijn 128 Covid-patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 176 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. Dat zorgt voor een totaal van 1.908 ziekenhuisbedden die bezet zijn door coronapatiënten. 360 van hen liggen op intensieve zorgen. 184 mensen hebben beademing nodig.

Aantal besmettingen blijft stijgen

Het gemiddelde aantal besmettingen dat elke dag wordt vastgesteld, blijft stijgen. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano komen er nu gemiddeld 2.086 besmettingen per dag bij. Dat is een stijging met 24 procent in vergelijking met de cijfers van vorige week.

Die stijging is voor een groot deel te verklaren doordat er veel meer getest wordt op het coronavirus. De voorbije week werden namelijk elke dag gemiddeld 44.300 tests afgelegd. Een week eerder was nog sprake van ‘amper’ 27.500 tests per dag.