Coronachaos in Nepal: land doet beroep op bergbeklimmers om levens te redden

Terwijl het coronavirus India al wekenlang stevig in zijn greep houdt, treft de coronagolf nu ook het naburige Nepal, dat in het noordoosten ligt. Door zijn onaangepaste sanitaire infrastructuur beleeft het land nu zo’n nachtmerrie dat het een beroep doet op bergbeklimmers. 

Sinds eind april heeft Nepal af te rekenen met de ergste uitbraak sinds het begin van de pandemie. Elke dag, of bijna, bereikt het land een nieuw record van nieuwe geregistreerde gevallen. Onlangs telde het land er meer dan 9.000. Tijdens de vorige golf, in het najaar van 2020, bleef Nepal onder de 4.500 besmettingen per dag. 

Nepals positiviteitsratio heeft 40 procent bereikt. Dat is meer dan het dubbele dan dat van India. Bovendien ligt het positiviteitsratio in Nepal volgens experts waarschijnlijk nog hoger dan de officiële cijfers aangeven. 

De zwaarst getroffen gebieden liggen in de hoofdstad Kathmandu en in het gebied dat grenst aan de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, van waaruit duizenden Nepalese migranten die werkloos zijn geworden door de gezondheidsramp in India zijn aangekomen.

De cijfers van Nepal volgen hetzelfde patroon als die van India. Foto: Our World in Data

Ziekenhuizen in nood

In dit land met 30 miljoen inwoners is de kwaliteit van de gezondheidsinfrastructuur slecht. Er zijn onvoldoende artsen (0,7 per 100.000 inwoners), beademingsapparatuur (600 in het hele land), bedden op de intensive care (1.600), zuurstof en zuurstoftanks. 

Als gevolg daarvan hebben sommige ziekenhuizen aangekondigd dat ze niet meer Covid-patiënten kunnen opnemen. Sommigen moeten in de gangen slapen, op de vloer. China heeft al materiële hulp toegezegd, waaronder 20.000 zuurstofflessen.

Maar de Nepalese autoriteiten rekenen ook op de bergbeklimmers in het land. Voor het seizoen april-mei heeft het land 700 klimvergunningen uitgedeeld, waarvan meer dan de helft voor de Mount Everest. Kul Bahadur Gurung van de Nepal Mountaineering Association (NMA), zei dat klimmers en hun Sherpa-gidsen dit seizoen ten minste 3.500 zuurstofflessen zouden hebben getransporteerd. Deze cilinders worden zelden teruggebracht en eindigen vaak in lawines of worden aan het eind van de expeditie achtergelaten op de berghellingen.

‘We doen een beroep op de bergbeklimmers en Sherpa’s om hun lege cilinders zo veel mogelijk mee terug te nemen, zodat ze opnieuw gevuld kunnen worden en gebruikt kunnen worden voor de behandeling van coronaviruspatiënten, die daar dringend behoefte aan hebben’, roept Gurung op.

‘We hebben onmiddellijk ongeveer 25.000 zuurstofflessen nodig om te voorkomen dat mensen sterven. Dit is onze dringende noodzaak’, zei Samir Kumar Adhikari van het ministerie van Volksgezondheid.

(evb)

Meer