Vrees voor renteverhoging en coronapandemie in India duwen Wall Street kopje onder

De belangrijkste Amerikaanse beursindexen hebben dinsdag wat terrein moeten prijsgeven. De Nasdaq heeft het zwaarst in de klappen gedeeld. Beleggers hebben meer en meer oog voor aandelen die het goed doen bij de heropening van de economie. Tegelijk zijn er zorgen over de coronapandemie in India en de inflatie.

Nadat de Europese beurzen eerder al de handelsdag in mineur hebben afgesloten, hebben de Amerikaanse beurzen hetzelfde gedaan. De S&P500 verloor 1 procent en de Dow Jones bleef dicht bij huis. Het grootste verlies was wel voor de Nasdaq. De index van techaandelen daalde met 1,9 procent.

Inflatievrees en corona

Dinsdagmiddag was er al een beetje paniek ontstaan op de Europese beurzen. Na een bescheiden start was er plots een ommekeer wat resulteerde in bloedrode beurstabellen. Om te beginnen is er de onzekerheid over de coronapandemie in India. Daar zijn er inmiddels al meer dan 220.000 coronadoden geteld.

Ook de vrees voor een renteverhoging speelt de beleggers parten. Dat zou wel eens de verklaring kunnen zijn waarom de Nasdaq zo diep in het rood is gedoken. Een stijgende rente is namelijk zeer nefast voor groei- en techaandelen. Daarenboven hebben beleggers meer en meer aandacht voor aandelen die profiteren van de heropening van de economie, zoals bankaandelen. Verschillende landen hebben intussen al de coronamaatregelen versoepeld.

In een interview met The Atlantic heeft Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, gezegd dat een renteverhoging eventueel nodig zal zijn om een oververhitting van de economie te voorkomen.

Kwartaalresultaten Pfizer

Op bedrijfsvlak kwam Pfizer naar buiten met de kwartaalresultaten. Het farmabedrijf heeft onder meer 3,5 miljard dollar verdiend aan de verkoop van het coronavaccin dat het samen met BioNTech heeft ontwikkeld. In heel 2021 verwacht Pfizer hieruit een omzet van 26 miljard dollar te halen, wat een stuk hoger is dan eerder geraamd.

Albert Bourla, de CEO van Pfizer, heeft de prognose voor de winst per aandeel in 2021 verhoogd van 3,15 naar ongeveer 3,6 dollar. Het aandeel van Pfizer steeg met 0,3 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20