Nepalezen willen afval Mount Everest tot kunst recycleren

Afval dat op de Mount Everest wordt verzameld, zal worden omgezet in kunst en in een galerij langsheen de route naar de berg worden geëxposeerd. Het kunstwerk moet extra aandacht vragen voor het afvalprobleem dat in het gebied van de Mount Everest, de hoogste berg van de wereld (8.849 meter), is gecreëerd. De initiatiefnemers wijzen erop dat actie moet worden ondernomen om te voorkomen dat de berg in een echte stortplaats verandert.

Het kunstwerk zal worden tentoongesteld in het Sagarmatha Next Center, een informatiecentrum voor bezoekers in Syangboche, een nederzetting langsheen de route naar het basiskamp voor de bergbeklimmers.

Werkgelegenheid en inkomen

‘Bij het project zullen zowel buitenlandse als lokale kunstenaars worden betrokken,’ betoogt Tommy Gustafsson, projectdirecteur en mede-oprichter van het Sagarmatha Next Center. ‘Zij zullen afvalmaterialen gebruiken voor de creatie van een kunstwerk.’

‘Bovendien zullen ze de lokale bevolking tonen op welke manier afval toch nog een nuttig tweede leven kan krijgen. Met het project willen wij tonen op welke manier afval in een waardevol product kan worden getransformeerd en tegelijkertijd tevens werkgelegenheid en inkomen kan genereren. Op die manier hopen wij de perceptie van mensen over afval te kunnen veranderen.’

Het Sagarmatha Next Center, gelegen op een hoogte van 3.780 meter, bevindt zich op twee dagen lopen van Lukla, de toegangspoort tot de Mount Everest. Het bezoekerscentrum beschikt over een eigen installatie voor de verwerking van afval.

‘De kunstwerken en andere producten die op basis van het afval zijn vervaardigd, zullen er worden tentoongesteld om het milieubewustzijn bij het publiek te verbeteren,’ benadrukt Gustafsson. ‘Een gedeelte van de collectie kan ook worden verkocht. De opbrengst zal worden geïnvesteerd in initiatieven die tot de bescherming van het gebied kunnen bijdragen.’

‘Er zijn al een aantal initiatieven genomen om de afvalproblematiek op de Mount Everest onder controle te houden,’ merkt Phinjo Sherpa, woordvoerder van de lokale milieugroep Eco Himal, op.

‘Het afval dat van de berg wordt gehaald of bij de bewoners en theehuizen langs de route wordt opgehaald, wordt door het Sagarmatha Pollution Control Committee behandeld en gesorteerd. Afvalbeheer in dit afgelegen gebied zonder wegen is echter geen gemakkelijke opdracht. Afval wordt dan ook vaak gedumpt of verbrand in open putten. Dat leidt tot een verontreiniging van lucht en water en is ook de oorzaak van aanzienlijke bodemvervuiling.’

Kathmandu

Er is nu echter een maatregel uitgevaardigd waarbij elke toerist en gids bij de terugkeer uit het gebied van de Mount Everest wordt gevraagd om een tas met één kilogram afval mee terug te brengen en op de luchthaven van Lukla af te leveren. Vervolgens worden die ingezamelde voorraden naar Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, overgevlogen. ‘Indien we de bezoekers bij het afvalbeheer kunnen betrekken, kunnen we belangrijke resultaten bereiken,’ werpt Sherpa op.

Twee jaar geleden bezochten meer dan 60.000 trekkers, klimmers en gidsen het gebied. De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en Sherpa Tenzing Norgay slaagden er in 1953 als eersten in om de top van de Mount Everest te bereiken. Sindsdien hebben vanuit Nepal in totaal ongeveer vierduizend mensen 6.553 beklimmingen van de berg laten optekenen. De Mount Everest kan echter ook vanuit Tibet worden beklommen.

Meer