We zijn op weg naar 50 kilo plastic afval voor elke meter kustlijn ter wereld

De hoeveelheid plastic afval die in de oceanen belandt, zal naar verwachting de komende 20 jaar bijna verdrievoudigen. Pogingen om het tij te keren hebben tot dusver nauwelijks een deuk hebben veroorzaakt in de tsunami van afval. Dat blijkt uit een pas gepubliceerde studie in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Daarin staat te lezen dat zelfs als alle meest waarschijnlijke maatregelen worden genomen, de hoeveelheid afval slechts tot iets minder dan de helft van de huidige niveaus zou bedragen. Het gaat dan om maatregelen zoals het beperken van de verkoop en het gebruik van plastic materialen en het verplicht maken van alternatieven.

Op weg naar 29 miljoen ton per jaar

We schatten de hoeveelheid plastic die in onze oceanen belandt ook veel te laag in blijkt uit de studie: het is niet 8 miljoen ton maar eerder 11 miljoen ton per jaar. Als de huidige trends doorzetten, zal de hoeveelheid plastic afval die de oceanen vervuilt, tegen 2040 groeien tot 29 miljoen ton per jaar, wat overeenkomt met 50 kilo voor elke meter kustlijn ter wereld. En alle inspanningen die tot dusver zijn gedaan en werden aangekondigd door overheden en bedrijven om plastic afval te verminderen, zullen dat verwachte volume tegen 2040 met slechts ongeveer 7 procent verminderen.

De studie is het resultaat van een tweejarig onderzoeksproject onder leiding van de Pew Charitable Trusts en milieudenktank SYSTEMIQ. De bevindingen werden gepubliceerd in zowel een peer-reviewed Science-artikel als een rapport genaamd Breaking the Plastic Wave.

150 miljard investeren of 670 miljard betalen

Dat rapport onthult de verwoestende impact van onze afhankelijkheid van plastic. Vooral wegwerp- en filmplastics die worden gebruikt voor verpakking zijn een probleem. Strengere maatregelen zouden volgens de onderzoekers een drastische vermindering van afval opleveren. Zoals het verbeteren van afvalinzameling, met name in ontwikkelingslanden, en het recyclen van meer afval, evenals het investeren in alternatieve materialen en een beter productontwerp om de hoeveelheid gebruikte plastic te verminderen.

Dergelijke maatregelen zouden de komende vijf jaar wereldwijd een investering van ongeveer 150 miljard euro vergen. Maar op langere termijn zouden ze een besparing van 70 miljard opleveren, want de kosten van het huidige afvalbeheer zijn hallucinant hoog: 670 miljard tussen nu en 2040. Bovendien zou door die maatregelen de uitstoot van broeikasgassen door plastic worden verminderd met ongeveer een kwart. Serieus werken aan het plastic afval-probleem zou ook maar liefst 700.000 banen kunnen opleveren wereldwijd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20