Chinese Tesla-verkoop zakt in elkaar, en Musk kan het niet op corona steken

Tesla zag de vraag naar elektrische wagens in China vorige maand sterk teruglopen. Het aantal registraties daalde met bijna de helft, en daar heeft het nieuwe coronavirus voor één keer niks mee te maken.

Waar in december 2019 nog 6.643 nieuwe Tesla’s geregistreerd werden in China, daalde dit aantal in januari drastisch tot 3.563 nieuwe voertuigen van het Amerikaanse merk. Een daling van maar liefst 46 procent, zo blijkt uit cijfers van China Automotive Information Net. Dat is een door Peking gesteunde website die informatie verzamelt op basis van autoverzekeringen.

Van die 3.563 registraties in januari waren er 2.605 aanmeldingen van auto’s die geproduceerd werden in China zelf. Het gaat dan om Tesla’s die in de fabriek in Shanghai van de band rolden. De Gigafactory van Elon Musk levert sinds het begin van het jaar Tesla’s af aan Chinese klanten. Door in eigen land te produceren, profiteert Tesla van een competitief voordeel, want het bedrijf moet zo geen handelstarieven neertellen.

Chinese autoverkoop daalt verder

De reden voor de plotse daling is niet de coronamalaise, maar wel een bredere trend. De cijfers tonen aan dat de Amerikaanse fabrikant van elektrsche wagens even goed lijdt onder de uitdagingen waarmee de Chinese autosector geconfronteerd wordt. Zo dalen de autoverkopen in het Aziatische land al voor het tweede jaar op rij.

In een reactie op het nieuws verloor het aandeel zo’n 14 procent. Tesla was niet bereikbaar voor commentaar, melden persagentschappen Bloomberg en Reuters.

Begin januari deed Elon Musk nog een dansje in de Chinese fabriek, maar nu is er minder reden tot vreugde. – Isopix
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20