Chinese sekspoppenhotels moeten op slot

De Chinese man Li Bo (34) is geschrokken doordat de autoriteiten in de stad Shenzhen hem dwongen zijn sekspoppenhotels te sluiten. Hij opende zijn eerste in 2018.

Li Bo baat twee sekspoppenhotels uit die populair zouden zijn bij duizenden arbeiders. De politie verzegelde beide panden terwijl er nog klanten binnen zaten. Hij zette zijn paradepaardje in de markt als het eerste sekspoppenhotel in het land. Mannen betalen zo’n 25 euro en krijgen daarvoor een uur tijd met levenloze objecten.

Stijgende populariteit in eenzame tijden

De man opende zijn eerste hotel in 2018 in Shenzhens Longhua District. De wijk is de thuisbasis van verschillende grote multinationals, waaronder elektronicagigant Foxconn. Vervolgens opende hij in december 2020 een tweede vestiging in het Bantian District. Li Bo zei dat hij zijn bedrijf begon nadat hij zich realiseerde dat er zo’n 120.000 mannelijke fabrieksarbeiders waren met beperkte middelen om aan hun seksuele behoeften te voldoen.

Hoewel het geen nieuw concept is, hebben sekspoppen en dat soort hotels aan populariteit gewoon in China sinds het begin van de coronacrisis. Grote steden zoals Shanghai, Peking, Chengdu en Tianjin hebben verschillende van dergelijke hotels die vaak een vaste klantenkring hebben.

Juridisch kader ontbreekt

Met de stijgende populariteit van die hotels zijn de autoriteiten begonnen met ze nauwlettend in de gaten te houden. Dat gebeurde vooral nadat men zag dat minderjarigen vaak in de gebouwen binnengingen, zo meldt de staatszender Xinhua News Agency. Er is ook bezorgdheid over slechte hygiënevoorzieningen en soa’s.

Volgens Li Bo besteden zijn hotels veel aandacht aan sanitaire voorzieningen en de privacy van hun klanten. Hij voegde eraan toe dat hij bijzonder nerveus was geworden na de sluiting van soortgelijke hotels op andere plekken. Ding Jinkun, een gespecialiseerde advocaat in Shanghai, vertelde dat er in China geen specifieke regels gelden voor sekspoppenhotels. ‘De juridische problemen die de hotels ondervinden, kunnen te maken hebben met hygiëne of onwettige bedrijfsvoering.’

Is spelen met poppen illegaal?

Online is de sluiting van Li’s hotels een veelbesproken onderwerp op blogs zoals Weibo. ‘Zolang de hygiëneproblemen goed worden opgelost en er een beperkt aantal hotels zijn, zie ik het probleem hier niet’, schreef een gebruiker. ‘Hebben mensen geen seksuele behoeften? Niet iedereen kan zich een romantische relatie veroorloven.’

Ondertussen zei de hoteluitbater dat sommige van zijn vaste klanten hem hebben gebeld om te vragen of het illegaal zou zijn wanneer het hotel weer open zou gaan. Hij herinnerde zich de vraag van een klant: ‘Is spelen met poppen nu illegaal?’ Een definitief antwoord op die vraag bestaat nog niet. (evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20