Chinese fabrikanten injectiespuiten kunnen druk globale vaccinorders bijna niet meer aan

Fabrikanten van injectiespuiten in China werken de klok rond om de enorme wereldwijde vraag te vervullen. De Chinese bedrijven verwachten dat sommige orders pas tegen de zomer zullen klaar zijn.

China en India zijn de grootste producenten van injectiespuiten. Samen zullen deze twee landen dus bijna alle spuiten van onze vaccins moeten klaarstomen. Terwijl de vaccinatieprogramma’s van de wereld op gang komen, blijft de druk op deze producenten onverbiddelijk toenemen. De toeleveringsketen dreigt zelfs tijdelijk stil te vallen. China en India voelen het water aan de lippen komen en bekijken manieren om de productie te ondersteunen.

Ondertussen rezen de prijzen van spuiten uit de pan op de markten. De gewoonlijke prijs van 0,1 rmb, ofwel 0,013 euro, per spuit verdriedubbelde deze week.

24 uur per dag produceren

De toestanden in de Chinese bedrijven lopen langzaamaan de spuigaten uit. Het Chinese bedrijf Zhejiang KangKang Medical Devices begon vanaf december massale orders te krijgen voor injectiespuiten. Die maand exporteerde het bedrijf 10 tot 20 miljoen spuiten. Dat betekende een verviervoudiging van de productie, volgens topman Guo Chun.

Bij Shandong Qiaosen, een ander Chinese spuitproducent, werken nu meer dan 1.000 werknemers in drie shiften per dag. De productieband blijft daar 24 uur per dag injectiespuiten naar buiten pompen. Bij Wanbangde Pharmaceutical Holding werd de productie ook verviervoudigd.

Mogelijk vertraging tot de zomer

De meeste van deze bedrijven waarschuwden dat sommige orders pas vanaf mei of juni zullen klaarliggen. Dit brengt mogelijk de plannen van de Amerikaanse president Biden in de problemen. Die beloofde in december om zo snel mogelijk 100 miljoen prikjes te leveren aan de Amerikaanse bevolking.

Ook Europa zal mogelijks vertraagde leveringen van vaccins mogen verwachten. AstraZeneca sloot onlangs een deal met de Europese Commissie om 9 miljoen extra dosissen te leveren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20