China’s antwoord op ChatGPT komt eraan: Baidu mag van Beijing AI gebruiken voor een eigen chatbot

China’s antwoord op ChatGPT komt eraan: Baidu mag van Beijing AI gebruiken voor een eigen chatbot
(Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images)

De Chinese technologiegigant Baidu heeft van Beijing de toestemming gekregen om Ernie, het Chinese alternatief voor ChatGPT, aan het grote publiek voor te stellen. Het nieuws komt kort nadat China de regelgeving voor het gebruik van data en generatieve AI heeft verstrengd.

De details: Ernie is een AI-bot die tot nu toe exclusief beschikbaar was voor zakelijke partners van het bedrijf en mensen die op een wachtlijst stonden. In totaal zou het om zo’n 1,2 miljoen personen gaan, laat de Amerikaanse nieuwssite CNBC weten.

  • Momenteel kunnen we nog niet echt nagaan in welke mate Ernie (voluit: Enhanced Representation through Knowledge Integration, maar in het Chinees beter bekend als wénxīn yīyán) gelijkenissen vertoont met de westerse AI-bot ChatGPT, omdat de tool enkel in China werkt. Baidu is er hoe dan ook van overtuigd dat Ernie veel beter is dan de chatbot van OpenAI.

“Naast Ernie bereidt Baidu de lancering voor van een reeks nieuwe toepassingen op basis van kunstmatige intelligentie, waarmee gebruikers de vier fundamentele capaciteiten van generatieve AI ten volle kunnen ervaren: inzicht, productie, redeneren en herinneren.

Baidu in een persbericht

Zoom out: Sinds de lancering van ChatGPT is nagenoeg elk techbedrijf in het Westen op een of andere manier bezig met AI. China laat zich niet uit het veld slaan: giganten als Alibaba bieden al producten aan die aangedreven worden door generatieve AI, en andere kleinere spelers springen op de kar.

De overheid en AI

China heeft onlangs de regelgeving voor het gebruik van data en generatieve AI verstrengd. ChatGPT is niet officieel toegestaan in China, waar ook de toegang tot Google en Facebook wordt geblokkeerd. De overheid hamert echter op het belang van de ontwikkeling van vergelijkbare nationale technologie, maar die moet nog steeds worden goedgekeurd door de autoriteiten. “Een voorlopige regelgeving” werd van kracht op 15 augustus.

  • Elke openbare versie van generatieve AI moet vooraf de goedkeuring krijgen van Beijing. En dat is in principe een versoepeling: de eerste wetsvoorstellen hadden ook betrekking op onderzoek, maar uiteindelijk mogen de Chinese bedrijven zich toespitsen op de AI-technologie, zolang het binnenshuis blijft.
  • China heeft ook de wetten aangescherpt die de toegang tot en het gebruik van de persoonlijke gegevens van zijn burgers regelen. China, een land dat voorop loopt op het gebied van massasurveillance, wil zo dat monopolie zelf in handen houden.
  • Tijdens een toelichting van de resultaten vorige week zei Robin Li, CEO van Baidu, niettemin dat die nieuwe regels eerder gunstig waren voor innovatie: “We zijn vrij optimistisch over de toekomst. Het regelgevend kader zal verbeteren.”
  • Ter herinnering: Ernie werd voor het eerst onthuld in november, voordat de nieuwe regels werden ingevoerd. De aandelenkoers van Baidu stortte toen ineen na een mislukte presentatie.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.