Elon Musk bouwt naar verluidt zijn eigen directe concurrent voor ChatGPT

De afgelopen weken heeft Tesla-baas Elon Musk naar verluidt contact opgenomen met verschillende onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie, om zijn eigen versie te ontwikkelen van ChatGPT.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds ChatGPT is geëxplodeerd op het internet, is iedereen druk bezig om een eigen versie van de chatbox te lanceren met als doel een deel van de taart te bemachtigen.

In het nieuws: Volgens The Information intensiveert Elon Musk zijn inspanningen om een team van experts op het gebied van machine learning aan te trekken om een eigen chatbox te creëren.

 • Musk heeft naar verluidt Igor Babuschkin aangeworven, een senior onderzoeker die onlangs de AI-afdeling DeepMind van Alphabet verliet, en die gespecialiseerd is in het type machine learning die chatbots zoals ChatGPT aandrijven.

De achtergrond: Elon Musk hielp in 2015 met de oprichting van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.

 • De ondernemer is dol op kunstmatige intelligentie: de afgelopen twee jaar heeft hij samen met Tesla verschillende “AI-dagen” georganiseerd, om hun vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie aan het grote publiek tentoon te stellen.
  • Het bedrijf heeft in 2021 de eerste versie van een Tesla-bot onthuld.
 • Zijn bedrijf Neuralink wil chips ontwikkelen die in het menselijk brein kunnen worden geïmplanteerd. Afgelopen december zei Musk op Twitter dat “in vergelijking met AI, de vooruitgang van Neuralink langzamer en gemakkelijker te evalueren zal zijn, omdat er een groot regelgevend apparaat is dat medische apparaten goedkeurt”.
 • In januari zei de miljardair op Twitter dat 2023 “een groot jaar voor AI” wordt.
 • Maar sinds de release van ChatGPT heeft de miljardair herhaaldelijk kritiek geuit op OpenAI, voor onder meer “het trainen van kunstmatige intelligentie om woke te worden”, in verwijzing naar de “woke”-cultuur.
  • Deze progressieve beweging voert campagne tegen alle vormen van agressie op basis van geslacht, etnische afkomst, religie, sociale achtergrond, enz.
 • Elon Musk bekritiseert OpenAI, omdat de chatbox geen politiek incorrecte antwoorden geeft.

Minder beperkingen: Deze kritiek zou kunnen betekenen dat zijn eigen versie van de chatbot minder beperkingen zou hebben omtrent gevoelige onderwerpen.

 • Maar, tegelijkertijd zegt Elon Musk dat er “geen regulerend toezicht op AI is, wat een groot probleem is“. “Ik roep al meer dan tien jaar op tot regulering van AI-veiligheid!”

De geruchten:

 • Musk en Babuschkin hebben naar verluidt gesproken over het creëren van een speciaal team om geavanceerd AI-onderzoek te doen.
 • Het project bevindt zich echter nog in de beginfase, zonder concrete plannen om specifieke producten te ontwikkelen, aldus het rapport van The Information, dat een interview met Babuschkin citeert.

(fjc)

Meer