Beijing verplicht techbedrijven toegang tot ChatGPT te blokkeren: “Amerikaanse overheid gebruikt dienst om desinformatie te verspreiden”

Verschillende populaire apps in China blokkeren voortaan de toegang tot ChatGPT. De overheid in Beijing is namelijk bang dat de populaire chatbot door de Amerikaanse autoriteiten wordt gebruikt om “desinformatie te verspreiden en de publieke opinie te manipuleren”.

Waarom is dit belangrijk?

China hanteert een uitgebreide internetcensuur, vaak aangeduid als The Great Firewall. Verschillende westerse websites, nieuwskanalen en sociale media worden er door geblokkeerd, waardoor veel Chinese burgers niet op de hoogte zijn van de acties van hun regering en de persvrijheid ernstig wordt beperkt. Tussen 2009 en 2010 werden Google, Facebook, YouTube en Twitter geblokkeerd. Tussen 2018 en 2019 werden Reddit en Wikipedia verboden.

De essentie: ChatGPT, ontwikkeld door het Amerikaanse onderzoekslaboratorium OpenAI, is officieel niet beschikbaar in China. De overheid in het land hanteert een uitgebreide firewall en strenge internetcensuur, die buitenlandse sociale media zoals Facebook, Twitter en Instagram moet blokkeren. 

  • Via VPN’s en speciale apps konden Chinezen echter alsnog massaal gebruik maken van de chatbot. Sociale media in het land stonden de afgelopen maand vol met ChatGPT-content, waaronder door AI ge
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer