Schaden de Amerikaanse exportbeperkingen op chips de Taiwanese economie?

China legde bij de World Trade Organisation (WTO) een klacht neer om de Amerikaanse exportbeperkingen op chips terug te schroeven. Taiwan wenst deel te nemen aan de onderhandelingen.

Waarom is dit belangrijk?

Taiwan is de grootste leverancier van de modernste chips voor de globale markt. Aangezien semiconductoren wereldwijd steeds strategisch belangrijker worden, passen grootmachten hun handelsbeleid aan zodat rivalen hier moeilijker aan raken. Dat kan een impact hebben op de wereldwijde markt, en voor de Taiwanese economie die daar afhankelijk van is.

In het nieuws: De Verenigde Staten voerden vorig najaar exportbeperkingen naar China in voor producenten van chipcomponenten om te voorkomen dat het een eigen chipindustrie op poten kan zetten. Volgens nieuwswebsite Asia Times beweert China dat de VS aan protectionisme doet en zo de handelsregels en globale aanvoerketens ondermijnt.

  • Washington zette ook druk op zijn bondgenoten om dezelfde handelsrestricties tegen China te hanteren. Onder andere Japan en Nederland gaven daaraan gehoor.
  • Taiwan wenst om nauwer betrokken te zijn bij de WTO-onderhandelingen. Met de aanvraag bij de WTO wil het eiland niet China’s klacht steunen of impliceren dat het zich stoort aan de Amerikaanse maatregelen.
  • Wat het eiland hier wél mee wil bereiken, is om beter in te kunnen schatten welke impact het dispuut kan hebben op de globale chipmarkt. Dat is in Taiwans eigenbelang, aangezien de Taiwanese economie daarop steunt. “We wensen om de huidige vraag-en-aanbod situatie van halfgeleiders beter te begrijpen”, verklaarde het.
  • Toen de VS hun exportbeperkingen lanceerden, deelde Taiwans grootste chipfabrikant, TSMC, op de beurs in de klappen met een duik van 8,3 procent.
  • Zelfs al verlopen de onderhandelingen in China’s voordeel, is het nog zeer de vraag of de WTO wel voldoende druk kan zetten om de VS van gedachten te doen veranderen.
  • China heeft dringend nood aan meer halfgeleiders. De huidige chipproducenten hebben nood aan extra investeringen, maar door de heropleving van het coronavirus maakt Beijing daar momenteel amper geld voor vrij. Daarbij leverden de dure investeringen in het verleden voor een eigen chipproductielijn nog niet het gewenste resultaat.

(ns)

Meer