Nederland en Japan sluiten zich aan bij Washington en beperken chipexport naar China

Japan en Nederland zijn overeengekomen om de export van productieapparatuur voor chips naar China te beperken. Beide landen scharen zich daarmee achter de beperkingen die Washington eerder voor zijn eigen fabrikanten heeft ingesteld.

Waarom is dit belangrijk?

De VS zegt al lange tijd dat het te afhankelijk is geworden van chips die zijn gefabriceerd in China. Maar ook de snelle voortgang van Beijing op zowel economisch als militair vlak op het gebied van computerchips schrikken de Amerikanen af. Internationale sancties moeten deze nu afremmen.

In het nieuws: Tokio en Den Haag zullen in de komende weken waarschijnlijk aankondigen dat ze de verkoop van geavanceerde halfgeleiderproducten aan Beijing flink zullen beperken, zo bericht nieuwsdienst Bloomberg.

  • De twee landen zouden volgens insiders “op zijn minst een deel” van de Amerikaanse exportrestricties gaan overnemen, maar het is nog niet duidelijk hoe ver ze exact bereid zijn te gaan in hun maatregelen.
  • Nederland, Japan en de VS zijn gezamenlijk de grootste leveranciers van machines die nodig zijn om chips te produceren. Nu al kan de Nederlandse producent ASML zijn meest geavanceerde apparatuur niet aan Beijing leveren, maar Washington wil ook de leveringen van oudere apparaten tegenhouden.
  • De Amerikanen hopen met de strenge exportrestricties de Chinese ontwikkeling van geavanceerde chips te dwarsbomen. De restricties zijn een flinke tegenslag voor de ambities van Beijing om zelf meer chips in eigen land te maken.

Chipoorlog

De achtergrond: De regering van president Biden probeerde al lange tijd een akkoord te bereiken met haar bondgenoten in Nederland en Japan, als onderdeel van de chipoorlog die woedt tussen Washington en Beijing. 

  • Zo hebben de Amerikanen in eigen land recentelijk de export van bepaalde high-end chips naar China verboden, waardoor de spanningen met de Aziatische natie escaleerden. Als reactie sprak Beijing van “technologisch terrorisme”.
  • De VS hoopt door middel van exportbeperkingen, die op 7 oktober werden ingesteld, de Chinese ontwikkeling van geavanceerde chips, die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, tegen te houden.

Nederlandse reuzen: Het Nederlandse ASMI is een van de twee grote fabrikanten die machines voor de productie van halfgeleiders maakt in Europa, naast het andere Nederlandse concern ASML.

  • Recentelijk waarschuwde ASMI nog voor de mogelijk nadelige gevolgen die gepaard gaan met exportbeperkingen.
  • Volgens de Nederlandse maker van machines voor halfgeleiders zou de VS zijn bondgenoten flink onder druk zetten zich aan te sluiten bij de strenge exportcontroles van Washington op China.

(ns)

Meer