Belangrijke leveranciers van chipapparatuur stoppen zaken met China. Peking waarschuwt voor “onherstelbare schade aan wereldeconomie”

Toonaangevende leveranciers van chipapparatuur in het Westen hebben de verkoop en dienstverlening aan klanten in China opgeschort. Daarmee reageren ze op de nieuwe restricties die de Amerikaanse regering heeft ingevoerd op het exporteren van chiptechnologie naar China. Volgens experts wordt de ontwikkeling van Chinese chips serieus belemmerd door de sancties.

Drie grote toonaangevende Amerikaanse bedrijven, die actief zijn in een bepaald segment van het productieproces, hebben allemaal onmiddellijk maatregelen genomen om aan de nieuwe regels te voldoen. Volgens bronnen van de Financial Times zou het gaan om Lam Research, Applied Materials en KLA Corporation

Ook het Nederlandse ASML, dat wereldleider is op het gebied van apparatuur voor chipfabricage, heeft zijn personeel in de VS gevraagd om niet langer klanten in China te bedienen. Wat de gevolgen voor het bedrijf zijn is nog niet bekend. “We beoordelen de mogelijke implicaties van de nieuwe regelgeving, indien van toepassing, en kunnen op dit moment geen commentaar geven”, zegt een woordvoerder van ASML tegen het Nederlandse RTL Nieuws.

Chinese chipindustrie wordt afgesneden

Vorige week vrijdag werden de nieuwe sancties door het Witte Huis aangekondigd. De VS zeggen al maanden dat het te afhankelijk is geworden van chips die zijn gefabriceerd in Azië, maar bovenal China. De nieuwe maatregelen moeten zorgen dat de Chinese chipindustrie wordt afgesneden.

Specifiek verbieden de nieuwe beperkingen de uitvoer naar China van Amerikaanse halfgeleiderapparatuur, die niet door een buitenlandse concurrent kan worden geleverd. Ook wordt een vergunning verplicht gesteld voor de uitvoer van instrumenten of onderdelen uit de VS naar Chinese fabrieken die geavanceerde chips maken. Bovendien moet elke Amerikaanse burger of entiteit toestemming vragen aan het ministerie van Handel voor het verlenen van steun aan Chinese fabrieken.

Naast zijn afhankelijkheid, proberen de VS ook de Chinese ontwikkelingen op het gebied van chips en kunstmatige intelligentie te ondermijnen, meldt Bloomberg. Vooral de voortgang van Peking op zowel economisch als militair vlak schrikken de Amerikanen af. 

Beperkte gevolgen op de korte termijn

De kortetermijngevolgen van de nieuwe beperkingen voor buitenlandse chipproducenten met fabrieken in China zullen naar verwachting beperkt zijn, zeggen deskundigen. Dat komt omdat zij toestemming kunnen vragen aan de Amerikaanse regering om Amerikaanse apparatuur te blijven ontvangen. 

Zo zegt de fabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, een belangrijke chipproducent, tegen FT dat het een vergunning voor één jaar had gekregen voor zijn fabriek in Nanjing. Hierdoor wordt het bedrijf vooralsnog niet getroffen door de sancties.

Lange termijn

Op de lange termijn is het echter een ander verhaal, zegt Jim Lewis van het Center for Strategic and International Studies in Washington D.C, tegen Reuters. “Deze maatregelen duwen de Chinezen jaren terug op het gebied van technische ontwikkelingen”. 

Nvidia waarschuwde vorige maand al dat zo’n stap een grote klap zou zijn voor het bedrijf, dat veel van zijn chips aan China verkoopt. Die zorgen zijn er ook bij andere Amerikaanse techbedrijven die veel zaken met China doen, aldus RTL Nieuws.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde ‘woest’ op de aangekondigde sancties. Hij noemde de Amerikaanse maatregelen “oneerlijk” en waarschuwt voor “schade aan de wereldwijde aanvoerketens en het economische herstel van de wereld.”

Chipsoorlog

De Amerikaanse sancties maken deel uit van zogenaamde “chipsoorlog” tussen de VS en China. Zo hebben de Amerikanen recentelijk de export van bepaalde high-end chips naar China verboden, waardoor de spanningen met de Aziatische natie escaleerden. Als reactie op sprak Peking van “technologische terrorisme”.

Als reactie op de Amerikaanse beperkingen kreeg het aandeel Nvidia een forse klap te verwerken.

(ns)

Meer