Nvidia dondert 10 procent lager na Amerikaanse beperking op verkoop van krachtige chips aan China en Rusland

Het aandeel Nvidia krijgt een forse klap nadat de specialist in grafische chips bekendmaakte dat de Amerikaanse regering Nvidia’s verkoop van superchips aan China en Rusland wil beperken.

De Amerikaanse regering heeft nieuwe licentie-eisen gesteld voor de zogenoemde geïntegreerde circuits A100 en de aankomende H100 – de best presterende producten van Nvidia voor dataservers – voor de verkoop aan China en Rusland. Dat bleek uit een melding aan de beurswaakhond SEC. De overheid wil voorkomen dat de technologie in handen valt van militaire gebruikers uit deze landen.

Nvidia verwacht voor dit kwartaal een omzet van 400 miljoen dollar uit de verkoop van producten voor datacenters aan China. De nieuwe licentieregels kunnen een impact hebben op deze verwachting, zo merkte Nvidia op. Het Amerikaanse bedrijf verkoopt momenteel niet aan Rusland.

“We werken met onze klanten in China om aan hun geplande of toekomstige aankopen te voldoen met alternatieve producten en zullen mogelijk licenties aanvragen waar vervangende producten niet volstaan”, zei een woordvoerder van Nvidia in een verklaring per email.

Artificiële intelligentie

Nvidia is de grootste Amerikaanse chipfabrikant, naar marktwaarde gemeten. De nieuwe regels gelden ook voor andere bedrijven. Ze beperken de verkoop van chips die in staat zijn geavanceerde berekeningen te maken die nodig zijn voor toepassingen van kunstmatige intelligentie. Dit soort berekeningen worden steeds belangrijker voor bedrijven, overheden en militairen, zegt een vertegenwoordiger van de sector. Nvidia domineert deze markt.

Ook sectorgenoot Advanced Micro Devices (AMD) is op de hoogte gesteld van de nieuwe eisen. Het bedrijf kan daardoor een geavanceerde chip voor de markt voor hoge prestaties en kunstmatige intelligentie niet leveren. Dit zal de resultaten niet substantieel raken, meldde de sectorgenoot.

Het aandeel Nvidia kreeg in een eerste beursreactie een klap van ruim 10 procent. Het aandeel werd dit jaar al de helft minder waard door uitdagingen in de verkoop van microchips voor games, waar Nvidia de meeste omzet vandaan haalt. AMD verloor 6 procent.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.