Gamechanger: Nvidia haalt omzet vooral uit datacenters

Nvidia heeft er een recordkwartaal op zitten. De gpu-maker verkocht voor het eerst meer hardware aan datacenters dan aan gamers.

In totaal zette Nvidia indrukwekkende cijfers neer. De kwartaalomzet rondde af op 3,27 miljard euro, dat is een record. Netto boekte Nvidia 524 miljoen dollar winst.

Datacentra

Dat Nvidia goed scoort, is geen verrassing, maar hoe het bedrijf dat precies doet, is dat wel. Nvidia is bekend geworden door extra krachtige moederborden voor gamingcomputers, dat was lang de basis van haar succes.

Maar deze kwartaalresultaten tonen vooral dat Nvidia gegroeid is in de datacentrumsector. Daar haalde het bedrijf 1,75 miljard dollar op, een stijging van 167 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019.

Ook nog stijging in laptops

Dat wil niet zeggen dat Nvidia geen componenten van gamingcomputers meer verkoopt, want ook in die sector tekende zich groei af. Daar haalde het bedrijf een kwartaalomzet van 1,65 miljard dollar, een stijging met 26 procent.

Een jaar geleden rond dezelfde tijd waren die verhoudingen nog volledig omgekeerd. Vorig kwartaal bleek al hoe belangrijk die datacentermarkt zou worden voor Nvidia, de kwartaalcijfers bevestigen dat verhaal nu.

Analisten denken dat Nvidia met deze cijfers zijn piek heeft bereikt. Nabeurs daalde het aandeel met 1 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20