China roept burgers op om te hamsteren: waarom doet het land dat?

In een zeer vage boodschap op de site van de Chinese overheid staat te lezen dat het ministerie voor Handel de inwoners oproept om dagelijkse voedselvoorraden aan te leggen. Bij de publicatie werd er maandag niet meteen een heldere verklaring gegeven voor die richtlijn.

De stijgende voedselprijzen liggen mogelijk aan de basis van de opmerkelijke boodschap. Die prijzen zitten in de lift als gevolg van de coronacrisis en de zware regenval van de afgelopen weken. Begin oktober kreeg onder meer Shandong, de grootste groentenregio van het land, te maken met noodweer. Daardoor is het aanbod fors afgenomen, met oplopende prijzen als gevolg.

Ook de politieke spanningen met onder meer de Verenigde Staten en Australië, twee belangrijke leveranciers, zouden een impact hebben op de voedselprijzen.

Stijgende voedselprijzen

Vorige week waren de prijzen van komkommers, spinazie en broccoli meer dan verdubbeld ten opzichte van begin oktober. Spinazie was met 16,67 yuan (2,60 dollar) per kg duurder dan sommige stukken varkensvlees, zo bleek uit een index van groenteprijzen in Shouguang, een handelscentrum in Shandong.

Het ministerie drong er maandagavond bij de plaatselijke autoriteiten ook op aan goed werk te leveren om de aanvoer en stabiele prijzen te waarborgen, en vroegtijdig te waarschuwen voor eventuele aanvoerproblemen. Voorts zei het ministerie dat de plaatselijke autoriteiten ruim van tevoren groenten moeten kopen die kunnen worden opgeslagen en ook de noodbezorgingsnetwerken moeten versterken. “Informatie over prijzen en vraag en aanbod van goederen moet tijdig worden vrijgegeven om de verwachtingen van de mensen te stabiliseren”, klonk het nog.

Volgens de staatstelevisie is China van plan om op een geschikt moment groentereserves vrij te geven om de stijgende prijzen tegen te gaan. Het is niet duidelijk welke groenten China in reserve houdt en hoe groot die reserves zijn.

Bevolking slaat aan het hamsteren

De oproep heeft hoe dan ook zijn effect niet gemist, meldt het persagenschap Reuters. “Zodra dit nieuws bekend werd, gingen alle oude mensen bij mij in de buurt in paniek inkopen doen in de supermarkt”, liet een inwoner van China weten via Weibo, het Chinese alternatief voor Twitter.

De lokale media hebben onlangs ook lijsten gepubliceerd met aanbevolen goederen om thuis op te slaan, zoals koekjes en instantnoedels, vitamines, radio’s en zaklantaarns. De heftige reactie van de bevolking dwong de staatsmedia er dinsdag toe te proberen de angst te sussen en de verklaring van het ministerie te verduidelijken.

De Economic Daily, een krant die wordt gesteund door de Communistische Partij, zei dat de richtlijn bedoeld is om ervoor te zorgen dat burgers niet voor verrassingen komen te staan als er in hun gebied een lockdown zou worden opgelegd. Het land heeft eind oktober Lanzhou, een stad van 4 miljoen inwoners, in lockdown geplaatst na 6 coronabesmettingen.

(lp)

Meer