China plaatst stad van 4 miljoen inwoners in lockdown na 6 positieve Covid-gevallen

China heeft de stad Lanzhou in het centrum van het land volledig afgesloten, in een poging om een uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Inwoners is gevraagd om binnen te blijven, behalve in noodgevallen. Alle bussen, taxi’s en belangrijke spoorlijnen zijn opgeschort. De Chinese overheid nam die beslissing nadat er zes mensen in de stad met 4 miljoen inwoners positief hebben getest op het nieuwe coronavirus.

Terwijl de meeste landen zoeken naar manieren om coronamaatregelen los te laten en te leren leven met het virus, blijft China nog steeds vasthouden aan zijn heel strikte manier van aanpakken. Hoewel ondertussen zo’n 75 procent van de bevolking is ingeënt met een van hun eigen coronavaccins, blijft het land keihard ingrijpen bij de minste uitbraak.

De laatste weken is er bijvoorbeeld grote paniek ontstaan over enkele besmettingen met de Delta-variant van het coronavirus. Die uitbraak wordt in verband gebracht met een groep binnenlandse toeristen die vanuit Shanghai naar verschillende andere provincies hebben gereisd. In totaal gaat het om amper enkele honderden besmettingen op meer dan tien dagen tijd. De overheid vreest echter meer positieve gevallen naarmate er meer zal getest worden.

Verstrengde maatregelen

In het noorden van China moeten enkele tienduizenden mensen verplicht thuisblijven en ook in Peking zijn opnieuw strengere regels van kracht. Zo is een wooncomplex met 23.000 inwoners afgesloten nadat er negen mensen positief getest hadden op het coronavirus. Gemeenschappelijke mahjong- en schaakzalen zijn tijdelijk gesloten en grote bijeenkomsten verboden. Een marathon van komende zondag waaraan 30.000 lopers zouden deelnemen, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. In 11 provincies wordt er opnieuw massaal getest en reizen tussen de provincies onderling is grondig verstoord.

Het zwaarst getroffen is echter de stad Lanzhou, in de provincie Gansu in het centrum van het land. De stad binnenkomen of verlaten is zo goed als onmogelijk en al het trein- en vliegverkeer ernaartoe ligt volledig stil. Ook is gevraagd aan inwoners om zoveel mogelijk binnen te blijven. Medewerkers van de overheid komen langs met voedsel zodat bewoners hun huis niet moeten verlaten.

Olympische Winterspelen

Dat China nu opnieuw zo streng ingrijpt, heeft deels te maken met de Olympische Winterspelen die binnen iets meer dan 100 dagen van start gaan in de hoofdstad Peking. De regering treedt daardoor ook genadeloos op voor lokale bestuurders die er volgens hen onvoldoende in slagen om uitbraken onder controle te houden. Zo is een partijsecretaris uit de noordelijke regio van Binnen-Mongolië ontslagen “wegens slechte prestaties en implementatie bij de preventie en bestrijding van epidemieën”, schrijft The Guardian.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20