China experimenteert met een digitale identiteitskaart

In China zijn een twintigtal steden een experiment gestart met de uitgifte van een digitale identiteitskaart. Dat heeft het tijdschrift Yazhou Zhoukan, gevestigd in Hongkong, gemeld. Bij het proefproject zijn volgens het tijdschrift in totaal zes miljoen Chinese burgers betrokken.

Nadat de betrokkenen het online gebruikscertificaat voor de identiteitskaart hebben ontvangen, kan de technologie al worden gebruikt voor de online afwikkeling van administratieve procedures, maar de betrokkenen kunnen het digitale document ook als identiteitsbewijs gebruiken voor de aankoop van treintickets en de reservatie van hotelkamers.

Alibaba

“Om het digitale certificaat als online identiteitsbewijs te kunnen toepassen, hoeven de deelnemers alleen maar hun elektronische portemonnee op het platform Alipay, beheerd door de Chinese technologiegroep Alibaba, te openen,” zegt Yazhou Zhoukan.

“Vervolgens moet de kaarthouder worden geopend en kan het vereiste certificaat worden geactiveerd. Daarna moeten alleen nog de gevraagde controles, zoals een identificatie door gezichtsherkenning, worden uitgevoerd.” De volledige procedure zou volgens Yazhou Zhoukan in amper tien seconden tijd kunnen worden afgewerkt.

Veiligheid

De grootste bekommernis bij de toepassing van de digitale identiteitskaart, is de veiligheid. “Dat is de reden waarom de Chinese politie naar eigen zeggen voor Alipay heeft gekozen,” wordt in het magazine aangevoerd.

“Daar kan immers wordt gewerkt met een systeem voor gezichtsherkenning dat in de herfst van vorig jaar werd gelanceerd. Elk gebruik van het elektronische certificaat wordt door verschillende procedures beveiligd.”

“Er is immers het telefoonnummer, aangevuld met de gebruikerscode van Alipay,” wordt er beklemtoond. “Daarnaast is er ook nog de gezichtsherkenning. Wanneer het certificaat op een nieuw toestel wordt geactiveerd, wordt het automatisch van het vorige apparaat verwijderd.”

“De productie en het beheer van de elektronische identiteitskaart blijft een exclusieve bevoegdheid van de Chinese politie,” aldus nog Yazhou Zhoukan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20