Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Gezichtsherkenning maakt van het leven een constante politie ‘line-up’

Logo Business AM

27/03/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Wanneer de bodycamera’s van de politie gecombineerd worden met gezichtsherkenning, dreigt een continue controle, wat belangrijke privacy-problemen oproept.

Daarvoor heeft Alvaro Bedoya, directeur van het Georgetown Law Center on Privacy & Technology, tegenover een Amerikaanse Congrescommissie gewaarschuwd. Een combinatie van beide technologieën zal volgens Bedoya het concept van de publieke ruimte helemaal veranderen. Bovendien benadrukte hij dat deze mogelijkheden geen onderdeel zijn van een visie op de verre toekomst, maar een actuele bedreiging van de burgerrechten vormen. “Door de combinatie van beide technologieën is gezichtsherkenning niet alleen achteraf mogelijk, maar krijgt de politie de mogelijkheid om personen in realtime te identificeren,” betogen critici tegenover het magazine Quartz. “Op die manier kan worden achterhaald waar de betrokkene zich eerder bevond en of hij mogelijk door de autoriteiten gezocht wordt. Dat kan betrekking hebben op zware feiten zoals een moord, maar kan ook te maken hebben met openstaande verkeersboetes.” “Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat iedereen, ook de meest wetsgetrouwe burger, onder een constante vorm van controle en bewaking zal staan.”

Regelgeving

Een eerder rapport van het Georgetown Law Center on Privacy & Technology waarschuwde eerder al dat deze technologieën de burgers onbewuste deelnemers zullen maken van continue politie-procedures. “Gezichtsherkenning is een bijzonder sterke technologie, die echter een strikte regelgeving vereist,” betogen de auteurs. “Op dit ogenblik is er echter van een gecontroleerde toepassing nauwelijks sprake. Er zijn bijna nergens wetten geïntroduceerd om het gebruik van de technologie te reglementeren.” “Evenmin zijn er normen opgesteld om de accuraatheid van de resultaten te kunnen garanderen. Bovendien zijn er ook geen systemen die mogelijke vooringenomenheid zouden kunnen identificeren.” Ook elders in de wereld wordt een grote interesse in de technologieën opgemerkt. Daarbij wordt verwezen naar de activiteiten van het Cypriotisch-Russische bedrijf NTechLab, dat inmiddels in een twintigtal landen – met inbegrip van China en Turkije – pilootprojecten heeft lopen. (mah)


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton