In China staat het systeem van gezichtsherkenning al veel verder dan elders. Deze week is dankzij de techniek een crimineel gevat in een publiek van 60.000 mensen. De komende drie jaar zal het veiligheidsnetwerk met bewakingscamera’s nog eens drie keer zo groot worden.Gezichtsherkenning blijft een omstreden techniek waar die wordt ingezet. Madison Square Garden, de beroemde zaal in New York, zou er al gebruik van maken om bezoekers te screenen. Maar behalve de veiligheid zou ook marketing er handig van kunnen profiteren. Daardoor bestaat er veel discussie over het recht op privacy. En toch werkt gezichtsherkenning nu al, want in China hebben ze deze week een gezocht persoon opgepakt toen die in een publiek van 60.000 concertgangers bleek te staan.
Accurraat
De man zou Ao heten en het is niet duidelijk waarom hij juist gezocht werd. Hij zou betrokken zijn geweest bij een economisch dispuut. Om naar het concert van een popster uit Hongkong te gaan heeft hij tientallen kilometers afgelegd. Daar herkenden de camera’s hem echter, waardoor de politie hem uit het publiek ging plukken.
Het is zeker geen primeur voor China, maar wat opvalt is de accuraatheid van gezichtsherkenning. Ook in de metro wisten ze al eens in negen dagen tijd drie verdachte personen te arresteren. Het hele netwerk is dan ook indrukwekkend en telt nu al minstens 170 miljoen bewakingscamera’s. Er zijn echter nog eens 400 miljoen camera’s besteld om het netwerk uit te breiden.