BYD is niet onder de indruk van een anti-subsidie-onderzoek van de EU en zet zijn expansie in Europa verder

BYD is niet onder de indruk van een anti-subsidie-onderzoek van de EU en zet zijn expansie in Europa verder
Getty Images

De Chinese autofabrikant BYD is van plan ‘om zijn samenwerking te verlenen aan Europa in een onderzoek naar subsidies voor elektrische auto’s. Op die manier wil het bedrijf goodwill creëren als opstap voor verdere uitbreiding in de EU.

Waarom is dit belangrijk?

Chinese elektrische auto’s arriveren in Europa en het zal een uitdaging worden om met ze te concurreren. Ze spreken consumenten aan omdat hun prijzen veel aantrekkelijker zijn dan die van lokale merken. Europese concurrenten zijn een pak duurder en hebben moeite om terug te vechten. Het is genoeg om een hele sector, die zwaar weegt op de Europese economische balans, op zijn grondvesten te doen schudden.

In het nieuws : Stella Li, de voorzitter van BYD, heeft aangekondigd dat het bedrijf een sterke groei op de Europese markt wil realiseren, schrijft het Chinese nieuwsportaal iThome.

  • Net iets meer dan een jaar na de lancering in Europa heeft BYD grote plannen. Het bedrijf streeft naar aanzienlijke groei op het continent.
  • Voorlopig zijn er zes modellen beschikbaar: Seal, Song Plus EV, Atto 3, Dolphin, Han en Denza D9. 
  • In België arriveerde BYD in september vorig jaar met drie modellen vanaf 38.000 euro.
  • Om zijn groei te ondersteunen, plant BYD een nieuwe fabriek in Europa. Details daarvan zijn nog onbekend. Het doel is om tegen het einde van dit decennium jaarlijks 800.000 elektrische auto’s te produceren.

Gebrek aan kennis van de elektriciteitsmarkt

Tussen de regels door: Een krachtig signaal naar de Europese Commissie, die onderzoek doet naar de subsidies voor elektrische auto’s uit China. De uitvoerende macht probeert vast te stellen of China zijn auto-industrie met subsidies steunt om buitenlandse markten te veroveren.

  • Het sleutelwoord voor BYD is transparantie. Het bedrijf is van mening dat het niets te verbergen heeft en is van plan de Europese Commissie alle informatie te verstrekken die ze vraagt.
  • “We zijn een beursgenoteerd bedrijf en moeten transparant en open zijn. Daarom maken we ons geen zorgen over het onderzoek dat momenteel in Europa loopt”, zegt Stella Li.
  • BYD probeert de autoriteiten over te halen om toegang te krijgen tot ’s werelds grootste lithiumreserves.
  • Met een knipoog merkt ze op: ‘De opkomst van elektrische voertuigen is een ware revolutie. Velen begrijpen het niet en dus tonen ze zich onzeker.’”
  • Ook eurocommissaris Didier Reynders hoort daarbij: “We begrijpen niet echt hoe ze (de Chinese fabrikanten) deze prijzen kunnen realiseren.”
  • De boodschap is duidelijk: BYD zal zich richten op groei in Europa, ongeacht of het onderzoek van de Commissie al dan niet leidt tot invoerrechten voor Chinese elektrische voertuigen. De EU lijkt hier machteloos.

In de marge: De voorzitter van BYD verwelkomt de concurrentie met Tesla. Het bedrijf van Elon Musk produceert ook auto’s in China en wordt eveneens door de Commissie in het oog gehouden.

  • “Het is niet onze bedoeling om met Tesla te concurreren om te zien wie de grootste is. We willen dat Tesla veel succes heeft. Hoe succesvoller Tesla is, hoe meer mensen kunnen begrijpen wat elektrificatie inhoudt,” besluit Stella Li. (ddw)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.