Burgemeester New York legt vaccinatieplicht op aan werknemers uit de privésector

Werknemers uit New York die actief zijn in de privésector worden verplicht zich te laten vaccineren. Dat heeft Bill de Blasio, burgemeester van New York, maandag laten weten.

Net zoals in tal van andere landen neemt het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten toe. Om die stijging een halt toe te roepen, had de Amerikaanse president Joe Biden eerder al beslist om bedrijven met meer dan 100 werknemers een vaccinatieplicht op te leggen. Ze zouden daarbij de tijd krijgen tot 4 januari, maar een federaal hof van beroep heeft die beslissing intussen geschorst.

Maatregel geldt voor 184.000 bedrijven

Dat houdt de Blasia weliswaar niet tegen om in zijn stad een soortgelijke verplichting op te leggen aan de privébedrijven. In tegenstelling tot de maatregel van Biden geldt de verplichting voor alle privébedrijven, ongeacht het aantal werknemers. In totaal geldt de vaccinatieplicht voor zowat 184.000 bedrijven, ondernemingen en winkels. De maatregel gaat in vanaf 27 december.

“In New York hebben we besloten om een preventieve aanval in te zetten tegen het coronavirus en echt iets doortastend te doen om de verspreiding en de gevaren ervan een halt toe te roepen”, aldus de burgemeester.

Omikron-variant opgedoken in New York

Uit verschillende indicatoren bleek maandag dat de verspreiding van COVID-19 toeneemt in de dichtstbevolkte stad van de Verenigde Staten. Volgens de meest recente cijfers komen er gemiddeld 8.880 nieuwe besmettingen bij per dag. In juli stond de teller op gemiddeld 330 nieuwe besmettingen per dag. Ondertussen zijn er ook al enkele besmettingen met de Omikron-variant opgedoken in New York.

“We wisten dat de Omikron-variant eraan kwam en we verwachten dat het aantal besmettingen met die variant zal oplopen. Maar laat me duidelijk zijn: we zijn niet weerloos”, zei Kathy Hochul, de gouverneur van New York, zaterdag. “We hebben de middelen om de verspreiding van dit dodelijke virus te helpen voorkomen: Laat je vaccineren, kies voor een boosterprik en draag je masker. Laten we deze middelen gebruiken om onszelf en onze dierbaren te beschermen nu de feestdagen naderen.”

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20