Britten sluiten handelsdeal met Turkije

Het Verenigd Koninkrijk en Turkije hebben de handtekening gezet onder een nieuwe vrijhandelsovereenkomst.

Het gaat om de eerste overeenkomst sinds premier Boris Johnson een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie overeenkwam. De Britse overheid hoopt de komende tijd nog meer handelsdeals in de wacht te slepen.

Volgens Londen gaat het om een deal die de bestaande handelsvoorwaarden tussen Ankara en Londen herbevestigt. Beide landen hebben ook toegezegd te zullen werken aan een ambitieuzere vrijhandelsovereenkomst in de toekomst, die verder zal gaan dan de bestaande deal en zal worden afgestemd op de Britse economie.

De overeenkomst hing in de lucht. Afgelopen weekend was al aangekondigd dat er voor de afspraken getekend kon gaan worden. Dit is uiteindelijk digitaal gebeurd. De Britse minister van Handel Liz Truss en de Turkse handelsminister Ruhsar Pekcan spraken elkaar via een videoverbinding.

Brexit-effect

In minder dan twee jaar hebben de Britten nu overeenstemming bereikt met 62 landen en de Europese Unie over handelsafspraken. Dit is volgens de overheid ongekend, aangezien geen enkel ander land ooit over zo veel handelsovereenkomsten tegelijkertijd onderhandelde.

Dat Britse onderhandelaars zo productief zijn, heeft alles te maken met de brexit. Op 1 januari komt er een einde aan de overgangsperiode waarin de EU-regels nog gelden voor het Verenigd Koninkrijk. Daarna kunnen de Britten dus ook geen gebruik meer maken van door de EU gemaakte internationale afspraken met andere landen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20