Na de brexit: EU zoekt handelsakkoord met China, de Britten dicht bij deal met Turkije

Het lijkt wel of de brexit-deal van vorige week tot een stroomversnelling in andere belangrijke handelsgesprekken leidt. De EU maakt vooruitgang in de gesprekken met China en de Britten zouden eerstdaags een vrijhandelsakkoord met Turkije ondertekenen.

De EU en China zijn al zeven jaar aan het onderhandelen over de ‘EU-China Comprehensive Agreement on Investment’. Dat bilaterale investeringsakkoord moet er onder meer voor zorgen dat China zijn markt volledig opent voor Europese investeringen. Terwijl in Europa de vrije markt regeert – en China dus vrije toegang heeft tot onze economie– zijn veel Chinese sectoren nog gesloten voor Europese bedrijven.

Tijdens een vergadering met de 27 EU-ambassadeurs maandag heeft de Europese Commissie de lidstaten ingelicht over ‘nieuwe positieve ontwikkelingen’, zegt een diplomaat aan het Duitse persagentschap DPA. Het zou onder meer gaan om markttoegang voor Europese bedrijven die actief zijn in de sectoren elektrische voertuigen, telecom en financiële diensten.

Ook het vlak van arbeidsrechten en het verbieden van dwangarbeid zou Peking bereid zijn garanties te geven. Het Duitse voorzitterschap van de EU streeft ernaar om snel een principeakkoord te sluiten met de Chinezen.

Verenigd Koninkrijk-Turkije

Ook de Britten zitten niet stil, nauwelijks enkele dagen na het kerstakkoord rond de brexit. Wellicht wordt morgen een vrijhandelsdeal met Turkije ondertekend.

Dat moet de bestaande soepele handelsregels tussen beide landen verankeren, wat onder meer van belang is voor de Britse auto- en staalindustrie. Op middellange termijn zou de entente tot een nog een ambitieuzer en ‘meer op maat gemaakt’ handelsakkoord moeten leiden, zo verklaarde de Britse minister van Handel Liz Truss zondag.

Meer